Zatímco většina Evropy kvůli podezřelým úmrtím a vedlejším účinkům přestala očkovat vakcínou AstraZeneca, Česko ve vakcinaci dál vesele pokračuje.

Vakcínu AstraZeneca dočasně zakázala využívat většina států Evropy. K úternímu poledni to bylo přes 20 zemí, a to nejen těch evropských. Důvodem jsou podezřelá úmrtí nebo zdravotní komplikace po očkování preparátem britsko-švédské farmaceutické společnosti spojená s krevními sraženinami. Česko s očkováním látkami AstraZeneca dál pokračuje.

Upozornil na to server Novinky.cz.

První země, která pozastavila očkování vakcínou AstraZeneca, bylo Dánsko. Učinilo tak po smrti pacientky na následky krevních sraženin. Postupně se k němu přidaly i další země jako Norsko, Island, Bulharsko, Rumunsko, Nizozemsko a Irsko.

Mimo Evropu to pak byly Thajsko, Indonésie a Konžská demokratická republika a Indonésie.

Následující týden daly ruce pryč od vakcíny AstraZeneca Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovinsko, Kypr a Lucembursko. Později se přidaly i Švédsko a Lotyšsko.

Země tak reagovaly na podezřelá úmrtí nebo závažné komplikací u některých očkovaných.

Státy tak nyní budou čekat na stanovisko Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která svolala na úterý mimořádné jednání a poté vydá k vakcíně stanovisko.

Za zmínku stojí také to, že informace o úmrtích a podezřelých vedlejších příznacích přicházejí z mnoha zemí, ale nikoli z Velké Británie, kde se vakcínou od firmy AstraZeneca očkuje mnohem déle a navíc je v zemi hlavní očkovací látkou.

Česko zatím v očkování preparátem britsko-švédské společnosti pokračuje, potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) nebyla prokázána souvislost s případy výskytu krevních sraženin.

Vakcínou od firmy AstraZeneca bylo dosud naočkováno celkem 17 milionů lidí. V Česku pak podle dat ministerstva zdravotnictví bylo aplikováno 134 809 dávek této látky. (pel)

Předpověď vakcín: AstraZeneca dodá EU jen třetinu ze slíbených očkovacích dávek

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám