Kompletně naočkována proti covidu-19 byla v Česku zatím jen necelá 4 procenta obyvatel. (Ilustrační foto)

Plně naočkována proti koronaviru byla v České republice od prosince 2020, kdy se vakcinace rozběhla, jen necelá 4 procenta populace. Celkově bylo v Česku dosud vyočkováno přes 1,4 milionu dávek. 

Ukázala to data ministerstva zdravotnictví.

Očkování v Česku odstartovalo 27. prosince loňského roku.

Do středy 24. března bylo v České republice vyočkováno celkem 1 459 631 dávek vakcíny proti covidu-19.

Kompletně, tedy oběma potřebnými dávkami, bylo dosud naočkováno celkem 400 177 obyvatel, což jsou zhruba 3,7 procenta populace ČR (Česko má 10,7 milionu obyvatel).

Nejvíce se očkuje vakcínou Pfizer/BioNTech, které už bylo použito 1 137 261 dávek. Naopak vakcinace zbývajícími dvěma preparáty je pomalá. Moderny se spotřebovalo 127 530 dávek, AstraZenecy 194 840 dávek.

Během dubna měla dorazit také jednodávková vakcína Johnson & Johnson, ale premiér Andrej Babiš (ANO) už oznámil, že k tomu nedojde.

Nejrychleji se očkuje v Praze, kde bylo aplikováno nejvíce dávek, a to 265 582. Naopak nejméně se očkuje ve Středočeském a Ústeckém kraji.

Česká republika podle posledních dat vykazuje 13,6 vakcíny na sto obyvatel, což je v celoevropském srovnání průměr.

Nejlépe si ze zemí EU vede malá Malta (34,18 dávky na sto lidí).

V Evropské unii bylo dosud aplikováno 60,5 milionu dávek vakcín (zhruba 13,6 dávky na sto lidí).

Podstatným problémem očkování proti koronaviru v Česku, ale i v dalších členských zemích Evropské unie zůstává nadále nedostatek očkovacích vakcín. Na vině je jednak Brusel, který už přiznal, že nebyl schopný zajistit dostatek vakcín, ale i česká vláda.

Ukázalo se totiž, že Babišův kabinet mohl díky smlouvám EU objednat více vakcíny, ale chtěl šetřit a vědomě tak zajistil pro obyvatele ČR méně dávek než téměř všechny ostatní unijní země. Vázne i distribuce mezi jednotlivé kraje.

Státy EU v očkování proto výrazně zaostávají za zeměmi, jako jsou Izrael, Spojené arabské emiráty, Chile nebo Velká Británie.

V Izraeli už dostala obě dávky polovina z 9,3 milionu obyvatel. Aktuálně se očkují mladí od 16 let.

První dávku vakcíny proti covidu-19 pak už obdrželo více než 28 milionů obyvatel Velké Británie, což je vůbec nejvíc v Evropě. Druhou dávku pak už dostalo přes 2,5 milionů obyvatel. (pel)

Odhaleno: Za nedostatek vakcín v ČR může i vláda. Šetřila a objednala jich méně

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování

Evropská komise přiznala neschopnost zajistit dostatek vakcín pro členské státy