Za nedostatek vakcín proti koronaviru v Česku může i Babišova vláda, která chtěla šetřit, a tak neobjednala dostatek očkovacích látek. (Ilustrační foto)

Za nedostatek vakcín proti koronaviru může i česká vláda. Ukázalo se totiž, že Babišův kabinet mohl díky smlouvám Evropské unie (EU) objednat více vakcíny, ale chtěl šetřit a vědomě tak zajistil pro obyvatele ČR méně dávek než téměř všechny ostatní unijní země. Ekonomové se tomuto přístupu vysmáli, protože uzávěra země stojí denně mnohonásobně více. 

Upozornily na to Hospodářské noviny (HN).

Česko si zamluvilo jen 81,1 procenta očkovacích látek, které mohlo dostat. Vláda totiž od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson neobjednala ani polovinu toho, co mohla.

Ministerstvo zdravotnictví se vymlouvá, že se jednalo o rozhodnutí tehdejších ministrů, tedy Adama Vojtěcha (ANO) a Romana Prymuly (ANO).

Vojtěch uvedl, že na začátku září 2020 se nevědělo, které vakcíny budou účinné, a resort „nechtěl vše vsadit na jednu kartu“.

Objednávku měl podepisovat jeho nástupce Prymula, který na dotazy nereagoval.

Podle zjištění HN se Česko pro takto rozhodlo proto, že ve vládě převažovaly hlasy požadující šetrný přístup.

Ekonomové se tomuto přístupu vysmáli. Šetřit na vakcínách proti covidu-19 se podle nich nevyplatí, protože uzávěra země stojí denně mnohonásobně více.

Menší počet vakcín v přepočtu na počet obyvatel si podle dokumentu objednalo jen Bulharsko, Chorvatsko, Slovensko a Lotyšsko. Naopak třeba Malta má do konce června zajištěné dodávky pro 92 procent obyvatel, Rumunsko pak pro 52 procent.

Odborníci přitom tvrdí, že pro dosažení kolektivní imunity je potřeba 70procentní proočkovanost.

V Česku bylo k 23. březnu podle dat ministerstva zdravotnictví dosud vyočkováno 1 418 114 dávek. Druhou dávku dostalo 384 841 osob. (pel)

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování