Nejvyšší správní soud po stížnosti dělníka přezkoumá povinné testování na koronavirus ve firmách. (Ilustrační foto)

Povinné testování ve firmách na koronavirus zasahuje do občanských svobod, tvrdí dělník z automobilového průmyslu. Hodlá se proto bránit u Nejvyššího správního soudu ČR, po kterém požaduje zrušení vládního opatření, které podnikům uložilo povinnost testovat zaměstnance na covid-19.

Povinnost testovat už platí ve velkých firmách i podnicích od 50 a více zaměstnanců. Od 12. března mohou být na pracovišti pouze lidé, kteří v posledních 7 dnech podstoupili test na koronavirus s negativním výsledkem. Testovány musí být i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a pracovníci agentur.

Opatření ministerstva zdravotnictví však nyní přezkoumá Nejvyšší správní soud (NSS).

Advokát Norbert Naxera podal návrh na jeho zrušení jménem dělníka z podniku na výrobu autodílů Faurecia, který má v Česku několik závodů na různých místech.

Dělník tvrdí, že odmítnutí testu ve firmě nebo nedoložení vlastního negativního testu bude zaměstnavatelem bráno jako překážka v práci na straně zaměstnance bez nároku na mzdu. To ovšem dělník vidí za nepřípustný zásah do svých občanských práv.

Poukazuje mimo jiné na to, že podle zákona o zdravotních službách je podmínkou poskytnutí jakékoliv zdravotní služby nebo zákroku (což testování je) svobodný a informovaný souhlas. Podobně hovoří také Úmluva o lidských právech a biomedicíně. A nařízení nemá prý oporu ani v zákoníku práce. (pel)