Premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů a holding Agrofert čerpal dotace neoprávněné, ukázal i další audit Evropské komise. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů ohledně čerpání zemědělských dotací. Potvrdil to další audit Evropské komise. Podle bruselské zprávy neměl holding Agrofert nárok na zemědělské dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi. 

Upozornil na to server Eurozprávy.cz.

„Stát bude muset vracet peníze, které Agrofert neoprávněně získal na čerpání zemědělských dotací. Ještě nikdy v historii Evropské unie nebyl premiér usvědčen ze střetu zájmů,“ napsal na Twitter europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Domnívá se, že Evropská komise vyslala jasný signál, že žádný oligarcha nyní ani v budoucnosti nebude neoprávněně participovat na evropských finančních prostředcích.

Tvrdí také, že Evropská unie prokoukla Babišův taktický manévr, když tvrdil, že Agrofert je součástí svěřenského fondu a on s ním nemá nic společného, když nyní působí v politice.

„Brusel jasně prokázal, že konečným příjemcem benefitů je právě Andrej Babiš. Český premiér zkrátka byl, je a bude ve střetu zájmů,“ uvedl pro Eurozprávy.

Babiš loni Zdechovského a jeho pirátského kolegu z europarlamentu Mikuláše Peksu nazval vlastizrádcem, protože v Evropském parlamentu otevírají kauzu jeho střetu zájmů a postupují tím proti jeho vládě.

Zdechovský však nyní pro Eurozprávy řekl, že ač je Babišovým kritikem, radost ze závěrů Bruselu nemá. Verdikt totiž podle něj znamená jen velkou ostudu pro Česko.

Členové Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu doporučili v květnu 2020 zastavení plateb holdingu Agrofert.

České úřady by podle nich měly řešit trvající střet zájmů premiéra Babiše. V případě, že se střet zájmů potvrdí, měl by se předseda vlády vzdát křesla, nebo přestat přes firmy Agrofertu čerpat peníze z evropského rozpočtu.

Loni v listopadu poslala Evropská komise do Česka auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu 2019 k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Brusel vyšetřuje podezřelé čerpání dotací pro velké farmáře v ČR. Je mezi nimi i Agrofert

Babišovu Agrofertu dál potečou dotace: Zemědělský fond chce holdingu dát 45 milionů

„Vlastizrádce“ Zdechovský jde do protiútoku: Premiéra Babiše chce za urážku zažalovat