Evropská komise zahájila s Českem nové hloubkové šetření kvůli zemědělským dotacím. Týká se i firem z Babišova holdingu Agrofert. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská komise zahájila v Česku hloubkovou kontrolu dotací, které byly určené pouze malým a středním podnikům, a přesto je získávaly velké zemědělské koncerny. Je mezi nimi i Babišův holding Agrofert. 

Piráti o tom informovali v tiskové zprávě.

„Malí zemědělci jsou evidentně silně znevýhodněni velkými koncerny. Ministr Toman mi stále neodpověděl na můj dopis, ve kterém jsem apeloval, aby jeho ministerstvo vymohlo neoprávněně čerpané dotace zpět do státního rozpočtu. Že šlo o neoprávněné čerpání potvrdily nejen naše analýzy, ale i například experti z ČZU, UK a VŠE. Nyní má stejné podezření také Evropská komise,“ uvedl Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

Na podezření z nezákonného čerpání těchto dotací ze strany koncernu poprvé upozornili Piráti již v roce 2018. V uplynulých měsících pak pirátský analytický tým identifikoval 28 obdobně sporných případů týkajících se Agrofertu.

Michálek proto zaslal analýzu ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi a vyzval ho, aby situaci neprodleně řešil. Problém se týká dotací v oblasti ovocnářství a rovněž v pojištění úrody a hospodářských zvířat.

„Jedná se o systémový problém a nijak se nedivím rozhodnutí Evropské komise zahájit hloubkovou kontrolu. Mám pochybnosti, zdali vůbec úřady posuzovaly statut malého a středního podniku. Napravily to až v roce 2018, kdy na tento závažný problém poprvé upozornili Piráti,“ okomentoval Michálek.

Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy je podstata těchto případů je stejná jako v kauze Čapí hnízdo, kdy po několikaletém tlaku a urgování se Komise konečně odhodlala k jasným vyjádřením v auditech a střet zájmů premiéra náležitě pojmenovala a zastavila tok evropských peněz do premiérových podniků.

„Nestačí ovšem udělat za tím tlustou čáru a radovat se, že byl ochráněn evropský rozpočet. Musíme vymoct prostředky zpět, posoudit příčiny velmi vysoké chybovosti evropských dotací v Česku a zajistit, že se peníze dostanou právě k malým farmářům a na péči o krajinu”, míní Peksa.

Piráti dále připomněli, že na poškozování malých podniků dlouhodobě upozorňuje ve svých kontrolních protokolech Nejvyšší kontrolní úřad.

Patrné je to podle nich například i v tom, jak vláda bojuje proti zastropování dotací na evropské úrovni, které by pomohlo právě drobných farmářům.

V té souvislosti zmínili, že kabinet navíc dlouhodobě usiluje o získání výjimky u Evropské komise, aby mohl výše uvedené dotační tituly v oblasti ovocnářství a pojištění otevřít i pro velké podniky.

Zdechovský: Česko jde na ruku velkým konglomerátům

Česká republika vypsala dvě výzvy v celkové výši 73,4 milionu EUR určené na restrukturalizaci a vybudování závlahy v ovocných sadech a na pojištění úrody a hospodářských zvířat, což Komise schválila, protože mělo jít v prvé řadě o podporu pro malé a střední firmy.

Při jejich bližším posuzování však zjistila, že česká vláda podporu už dokonce distribuovala velkým zemědělským podnikům, které „chybně kvalifikovala“ jako malé podniky.

„Stát může za určitých podmínek dát podporu i velkým podnikům. Musí se ale dodat srovnávací analýzy dopadu toho, co by se stalo, kdyby podniky podporu nezískaly, což nebyl tento případ. Komise proto otevřela s Českem další hloubkové šetření,“ uvedl v prohlášení na webu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je koordinátorem kontrolního výboru europarlamentu.

Vyšetřování Komise je podle něj dalším důkazem toho, že systém udělování zemědělských dotací v České republice jde na ruku velkým zemědělským konglomerátům na úkor malých podniků, kterým je určen.

„Evropskou komisi požádám, aby nám v příštích dnech sdělila rozsah zjištěných nesrovnalostí a časový harmonogram, v jakém se bude Českem bohužel již po několikáté zabývat,“ doplnil Zdechovský.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý sdělil, že Komise o zahájení kontroly resort dosud neinformovala.

Premiér Babiš sice koncern Agrofert převedl začátkem roku 2017 do svěřenského fondu, stále je ale jeho beneficientem, takže veškeré zisky všech firem ve fondu jdou právě českému premiérovi.

Podle auditu Evropské komise navíc Babiš stále ovládá holding Agrofert a porušuje tak českou i evropskou legislativu. Komise proto požaduje vrácení dotací a současně kontrolu dalších dosud neprověřených projektů koncernu. (pel)

NKÚ odhalil miliardy korun nekontrolovaných zemědělských dotací: Nemají přínosy ani cíle

Europarlament zastropoval zemědělské dotace agrobaronům. Třetina peněz na ekologii

Zemědělcům v Evropské unii přiteče přes Brusel 9,5 bilionu korun na dotacích