Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský zažaluje premiéra Andreje Babiše za jeho nařčení, že je Zdechovský vlastizrádce.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se hodlá právně bránit proti výroku premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten Zdechovského spolu s dalším europoslancem Mikulášem Peksou (Piráti) označil za vlastizrádce. Předseda vlády si to myslí proto, že v Evropském parlamentu otevírají kauzu jeho střetu zájmů a postupují tím proti jeho vládě.

„Mafiánské praktiky nemají v naší zemi místo. Během mise se ukázalo, že střet zájmů Andreje Babiše je větší, než se zdálo. Proto se Andrej Babiš bojí a snaží se nás zastrašit. Proti označení vlastizrádce se rozhodně budu bránit právní cestou,“ napsal Zdechovský na Twitteru.

Podle Peksy je označení europoslanců za vlastizrádce krajně nevhodné.

A ozvali se i další lidovečtí, pirátští i opoziční politici. Předsednictvo KDU-ČSL požaduje od premiéra okamžitou veřejnou omluvu.

Babiš kritizoval Zdechovského a Peksu v souvislosti s delegací europoslanců, která v uplynulých dnech v Praze navštívila některé úřady, aby zjišťovala fakta o jeho údajném střetu zájmů.

„Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy. Udávají, lžou a dělají kampaň. A vůbec jim to nepřísluší,“ řekl Babiš.

Delegaci Evropského parlamentu označil Babiš za politickou misi. Zároveň zopakoval, že ve střetu zájmů není a že postupoval podle českého zákona, když svůj holding Agrofert zaparkoval do svěřenských fondů. (pel)