Zvýšením deficitu státního rozpočtu ČR pro letošní rok na 500 miliard korun si vláda otevírá možnost k uplácení voličů před podzimními volbami, tvrdí ekonom Lukáš Kovanda. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda si zvýšením schodku státního rozpočtu ČR z 320 miliard na 500 miliard vytváří „polštář“. Myslí si to ekonom Lukáš Kovanda, podle kterého uvolněné peníze vláda využije na uplácení voličů před nadcházejícími podzimními volbami do sněmovny např. formou rouškovného. Slabší ekonomický vzestup po pandemii se podle něj promítne do horšího plnění státního rozpočtu, a tím pádem do hlubšího deficitu. Státní dluh ČR tím pádem letos stoupne na nový rekord. Už loni přitom stoupl o tolik jako předtím za skoro deset let.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Ve svém komentáři Kovanda upozornil na to, že návrh rozpočtu se schodkem 320 miliardy staví na poměrně optimistickém předpokladu letošního růstu českého ekonomiky čítajícím 3,9 procenta.

„Evropská komise ovšem aktuálně počítá jen s růstem 3,2 procenta, Česká bankovní asociace jen s růstem 2,6 procenta, kdežto Česká národní banka vyhlíží expanzi pouze 2,2 procenta. Letos ostatně přehodnotilo svoji prognózu i samotné ministerstvo financí, které místo růstu 3,9 procenta nyní předpokládá jen růst 3,1 procenta,“ připomněl.

Slabší ekonomický vzestup se podle něj promítne do horšího plnění státního rozpočtu, a tím pádem do hlubšího deficitu.

„A to navzdory tomu, že propad ekonomiky v loňském roce zřejmě nebude tak hluboký, jak ministerstvo financí předpokládalo v době sestavování rozpočtu a plánování jeho letošního schodku. Počítalo totiž s poklesem ekonomiky v roce 2020 o 6,6 procenta, zatímco ta se podle předběžných údajů ČSÚ propadla pouze o 5,6 procenta,“ uvedl.

Tvrdí, že vláda na základě horšího než očekávaného vývoje měla už koncem loňska měla realisticky navrhovat schodek nikoli 320, ale až 450 miliard korun. Že kabinet sumu zaokrouhlil na 500 miliard je podle něj známka toho, že si vytváří tzv. polštář pro horší časy.

Kovanda dále odhadl, že výsledný schodek nakonec zřejmě nebude půlbilionový, ale měl by pohybovat v pásmu od 420 do 450 miliard korun.

Státní dluh ČR tím pádem letos stoupne na nový rekord. Už za loňský rok poprvé v historii vykázal úroveň přesahující 2 biliony korun, konkrétně 2049,7 miliardy korun.

„Během loňského roku tak státní dluh narostl o bezmála 410 miliard korun. Nárůst dluhu v loňském roce se tak příliš neliší od nárůstu dluhu v období od konce roku 2009 do konce roku 2019, kdy stoupl o 462 miliard. Státní dluh tak loni stoupl o tolik jako předtím za skoro deset let,“ upozornil Kovanda.

Česká republika však podle něj i tak bude patřit i letos k nejméně zadluženým zemím EU, neboť státní, potažmo veřejné zadlužení kvůli dopadům šíření pandemie onemocnění covid-19 citelně narůstá napříč prakticky celou Evropou.

Pro server Novinky.cz navíc Kovanda řekl, že zvýšení deficitu státního rozpočtu uvolní vládě finance k uplácení voličů před podzimními volbami.

„Za naše peníze se bude uplácet jedna voličská skupina, která je velice početná a loajální. Vláda může desítky miliard rozdat na dalším rouškovném pro důchodce. Očekávám, že k tomu dojde v letních měsících, aby si to zapamatovali před volbami a pak to hodili té ´správné´ straně,“ uvedl Kovanda pro server. (pel)

Vláda schválila novelu státního rozpočtu. Počítá se schodkem 500 miliard