Evropská komise požaduje, aby členské státy urychlily očkování obyvatel, ale nebyla schopná zajistit dostatek vakcín.

Brusel nařídil státům rychleji očkovat obyvatele proti koronaviru, ale nedodal dostatek vakcín. A to i přesto, že si loni v létě přisvojil pravomoc nakoupit vakcíny centrálně pro všechny členské země. Evropská komise (EK) přitom doporučila do konce března 2021 proočkovat nejméně 80 procent seniorů ve věku nad 80 let. V Česku přitom dostalo očkovací látku jen 18 procent starších 80 let.

Informoval o tom server iDnes.cz.

„Do března by mělo být naočkováno nejméně 80 procent osob starších 80 let a stejný počet zdravotníků a zaměstnanců sociálních služeb. Do podzimu 2021 by pak mělo být v členských státech naočkováno nejméně 70 procent dospělé populace,“ citoval web závěr doporučené kvóty EK.

Podle vládní strategie by do konce března mělo první dávku očkování dostat 1,28 milionu lidí, zhruba polovina z nich měla mít za sebou i druhou dávku. Do konce srpna by pak alespoň první dávku mělo dostat 6,6 milionů osob.

Jenže zpoždění je už první měsíc po startu očkování. V prosinci a lednu totiž mělo být naočkováno 346 tisíc lidí, nakonec to bylo jen 268 617 osob.

„Přes komplikace s dodávkou vakcín Pfizer/BionTech jsme nakonec v lednu obdrželi 352 265 vakcín. Za prosinec a leden jsme jimi naočkovali 268 617 lidí. 83 748 dávek je schovaných na další dávku. V lednu mělo přijít 80 tisíc vakcín od Moderny, ale přišlo jich 20 400 (použito 5 948),“ je uvedeno na Twitteru Chytré karantény.

Jak upozornil iDnes.cz, podle webu ministerstva bylo k pondělí proočkováno 80 654 lidí nad 80 let, což je něco málo přes 18 procent. Seniorů nad 80 let v Česku přitom žije zhruba 441 tisíc.

Už před pár dny přitom ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) přiznal, že naočkování nejrizikovější skupiny, do které patří lidé nad 80 let a zdravotníci, bude mít proti původnímu plánu zpoždění zhruba o měsíc, a to kvůli dodávkám očkovacích látek od firmy Pfizer/BioNTech, ale i AstraZeneca.

Ministerstvo zdravotnictví proto v minulém týdnu nařídilo nemocnicím přerušit očkování první dávkou vakcíny. Přednost má doočkování druhé dávky.

Podle serveru iDnes.cz premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) však popřeli, že by se jednalo o celkové přerušení očkování.

Dodávka vakcín od firmy Pfizer se má v zemích Evropské unie v příštích týdnech oproti původním plánům snížit asi o pětinu, od AstraZeneca dokonce o 60 procent.

Německá kancléřka Angela Merkelová, díky jejímuž nátlaku se nákup z jednotlivých států přenesl na Evropskou unii, v úterý slíbila, že zpoždění v očkování je v EU jen dočasné.

Evropská komise tvrdí, že země EU stále můžou dodržet cíl, který si daly, tedy naočkovat do konce léta 70 procent svých občanů.

V Česku začalo očkování 27. prosince 2020. K 2. 2. (20:00) bylo v Česku provedeno 294 692 očkování, z toho 54 851 osob už dostalo i druhou dávku. Během samotného úterý bylo naočkováno 12 332 lidí. (pel)

Očkování v Česku se vleče: Izrael už naočkoval třetinu obyvatel, v Evropě vede Británie a Irsko

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám