Maďaři mají dost prodlev EU při dodávkách vakcín. Očkovací látky proti covidu-19 jim dodá čínská společnost Sinopharm. (Ilustrační foto)

Maďarsko se na Evropskou unii (EU) s dodávkami vakcín proti koronaviru nespoléhá. Prodlevy v celoevropském tendru Bruselu považují za skandální. Maďaři proto uzavřeli dohodu s čínskou společností Sinopharm o nákupu jejích vakcín proti nemoci covid-19. Předtím ještě země zvažovala využít očkovací látky Sputnik V z Ruska. 

Kromě toho, že EU selhala při nákupu a distribuci vakcín proti koronaviru, zapomněla členským státům dodat k očkování i jehly a stříkačky. Evropská komise vinu za neutěšený stav svedla na výrobce vakcín.

„Prakticky jsme uzavřeli dohodu s čínskou společností Sinopharm o nákupu jejich vakcín. První zásilka by měla obsahovat až jeden milion dávek,“ uvedl šéf maďarského úřadu vlády Gergely Gulyás.

V té souvislosti zmínil, že dodávky vakcín v rámci programu Evropské unie přicházejí příliš pomalu. Maďarsko proto podle něj bude jednat o dalších nákupech očkovacích látek s Ruskem a Čínou.

Doposud dostalo Maďarsko 129 860 dávek vakcín firem Pfizer a Moderna. Naočkováno tam bylo 96 tisíc lidí. (pel)

Česko bude znovu zachraňovat Čína: Amatérská EU zapomněla dodat k vakcínám jehly a stříkačky

Evropská komise přiznala problémy s vakcínami pro členské státy: Vinu svedla na výrobce

V ČR chybí vakcína, ale zdravotní ústav naočkoval své zaměstnance a jejich příbuzné