Stát vakcínu proti koronaviru dodává bez injekčních stříkaček a jehel. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko bude znovu zachraňovat Čína. Kromě toho, že amatérská Evropská unie (EU) selhala při nákupu a distribuci vakcín proti koronaviru, zapomněla členským státům dodat k očkování i jehly a stříkačky. Nemocnice tak musí nutný zdravotnický materiál brát z vlastních zásob a varují, že brzy ho bude nedostatek. Znovu tak pomůže Čína, dodání potřebných očkovacích pomůcek však může trvat i 2 měsíce.

Na situaci upozornil server iRozhlas.cz, na který se v minulých dnech obrátili hejtmani a lékaři z Česka.

Vakcínu proti koronaviru stát dodává bez jehel a stříkaček. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) přitom už dříve avizoval, že na leden a únor je očkovacích pomůcek v České republice dostatek.

„Prozatím jsou součástí dodávky pouze plata ampulí s vakcínou. Nic víc,“ sdělil pardubický hejtman Martin Netolický.

A podobně jsou na tom i další kraje, kde zdravotníci musí brát zatím ze svých zásob. A přestože se jedná o běžné nemocniční potřeby v hodnotě pár korun, s vakcinací roste jejich spotřeba.

Ministerstvo zdravotnictví počítá, že Česko bude dohromady potřebovat zhruba 12 milionů jehel a stříkaček. Resort však neuvedl, kde tento materiál získá.

Evropská unie členským zemím už v říjnu nabídla zapojit se do společného tendru na nákup očkovacích pomůcek, Česko se zapojilo ale až v prosinci a navíc ještě zvažovalo, zda se k evropské smlouvě vůbec připojí.

Vláda rovněž v prosinci zaúkolovala Správu státních hmotných rezerv, aby nakoupila polovinu požadovaného množství materiálu.

Kromě toho vládní strategie počítá i s tím, že si „poskytovatelé zdravotní péče“ vytvoří také vlastní zásoby. Upozornila ale zároveň na to, že v průběhu jra může na trhu hrozit nedostatek tohoto zboží.

A přestože Evropská komise začala společný nákup jehel a stříkaček organizovat již loni v létě, celoevropský tendr nabírá zpoždění. Česko po Bruselu požaduje 8 milionů stříkaček s pevnou jehlou, 12 milionů stříkaček a 12 milionů jehel.

Dodávka materiálu by však mohla trvat až 2 měsíce, proto se ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček ministerstvu zdravotnictví nabídl, že jeho resort pomůže s rychlejší dopravou pomůcek z Číny.

„Otázku přepravy řeší ministerstvo přímo s výrobcem,“ reagovala na to mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Resort podle ní učinil již konkrétní objednávku od vítězné čínské společnosti. Dalších 12 milionů jehel objednává Česko od bulharského výrobce, doplnila.

Hamáček také po jednání krizového štábu uvedl, že materiálu k očkování je v Česku dostatek. Injekce podle něj vystačí na 65 dní.

Opakuje se tak stejná situace jako s rouškami před rokem, které byly nedostatkovým zbožím nejen v tuzemsku. Tehdy nejen Česko zachraňovala právě Čína.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že vakcínu v ČR dosud dostalo zhruba 75 tisíc lidí.

Server SeznamZprávy.cz zároveň upozornil na to, že Státní zdravotní ústav rozdělil tisícovku nedostatkových vakcín mezi své zaměstnance a jejich příbuzné. Na všechny příslušníky ohrožených skupin, kteří mají být podle vládní strategie očkováni jako první, se přitom dosud nedostalo. (pel)

EU nezvládla centrální nákup vakcín. Izrael už naočkoval 1 milion lidí. ČR jen pár tisícovek