Zdravotní ústav rozdělil tisícovku nedostatkových vakcín proti koronaviru mezi své pracovníky a jejich příbuzné. (Ilustrační foto)

Přestože je v Česku nedostatek vakcín a nejprve mají být podle strategie Babišovy vlády očkovány ohrožené skupiny obyvatel, Státní zdravotní ústav (SZÚ) přednostně naočkoval své zaměstnance a jejich příbuzné. Pracovníci SZÚ jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale většina z nich nepatří do rizikových skupin. Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský po skandálu rezignoval na svou funkci. 

Informoval o tom server Seznam Zprávy.

Server má k dispozici tabulky s harmonogramem očkování, ve kterých jsou uvedeni zaměstnanci Státního zdravotního ústavu. Ze zmíněného rozpisu pracovníků navíc podle stejných příjmení plyne, že nechávají naočkovat i své blízké.

Očkovací vakcíny, na které ve stejné době čekaly například desítky zařízení pro nejvíce ohrožené seniory, byly zakrátko v kancelářích rozebrány, upozornil dále server.

Ze zhruba 450 zaměstnanců je přitom jen několik desítek lékařů, jinak jde většinou o lékařské pracovníky, hygieniky, výzkumníky anebo úředníky, kteří s covidovými pacienty přicházejí do styku ojediněle.

Mluvčí SZÚ Klára Doláková serveru sdělila, že Státní zdravotní ústav nyní očkuje všechny zaměstnance, kteří se podílejí na zajištění základního chodu ústavu.

„Především se jedná o laboratorní a technické pracovníky, kteří přicházejí do kontaktu s infekčními vzorky, ale i další zaměstnance. V rámci organizačního a technického zajištění očkování byl rozeslán pokyn určený výhradně zaměstnancům SZÚ, aby se k danému očkování přihlásili,” uvedla.

Informace, že byli očkováni i příbuzní zaměstnanců ústavu, popřela.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) přitom opakovaně tvrdili, že jako první přijdou na řadu zdravotníci a personál starající se o pacienty s koronavirem a také senioři spolu s chronickými pacienty, kterým hrozí největší riziko nákazy. Ostatně vyplývá to i ze schválné očkovací strategie vládou.

Z jakého důvodu ministerstvo zdravotnictví poslalo vakcíny do Státního zdravotního ústavu a kdo je za to zodpovědný, není zatím jasné.

Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský po odhalení očkovacího skandálu rezignoval na svou funkci. (pel)

Česko bude znovu zachraňovat Čína: Amatérská EU zapomněla dodat k vakcínám jehly a stříkačky

EU nezvládla centrální nákup vakcín. Izrael už naočkoval 1 milion lidí. ČR jen pár tisícovek