(Ilustrační foto)

Německo a Francie čelí kritice za pomalé tempo očkování proti koronaviru. Zatímco Velká Británie a Izrael mají naočkovány přes 1 milion lidí, v Německu a ve Francii to je pouze zlomek obyvatel. V Nizozemsku s vakcinací ještě ani nezačali a v Polsku řeší skandál s očkováním známých osobností, které dostaly přednost, přestože nebyly na seznamu.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Zatímco Německo naočkovalo vakcínou Pfizer/BioNTech (dosud jedinou schválenou v EU) 188 500 lidí, ve Francii ji dostalo pouze 516 lidí.

Premiér Jean Castex přitom slíbil, že do konce ledna bude naočkován milion Francouzů. Jako první přijdou na řadu starší občané, lidé z domovů seniorů a zdravotníci.

Tamní vláda ujistila občany, že podnikne kroky ke startu očkování pečovatelů, urychlí dodávky vakcín a zlepší jejich distribuci v domovech seniorů.

V Německu má na svědomí propadák s vakcinací kancléřka Angela Merkelová, díky jejímuž nátlaku země v létě přerušila rozběhnuté vyjednávání o vakcínách a nákup se z jednotlivých států přenesl na Evropskou unii. Merkelová tak prý chtěla zabránit „očkovacímu nacionalismu“.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) přitom loni na jaře spolu s Francií, Itálií a Nizozemskem vytvořil skupinu, která měla zajistit pro jednotlivé země dostatek očkovací látky.

Jak připomněly Novinky.cz, zatímco USA a Velká Británie v červenci a srpnu 2020 podepsaly předběžné smlouvy se šesti výrobci na 840 milionů a 340 milionů dávek vakcín, EU na konci srpna podepsala smlouvu s AstraZenecou na 300 milionů dávek.

Druhou smlouvu na dodávku 300 milionů dávek podepsala Evropská unie 18. září s francouzskou společností Sanofi, jenže tato vakcína bude k dispozici nejdříve koncem letošního roku.

Další kontrakt následoval 8. října s americkou firmou Johnson & Johnson. S BioNTechem byla podepsaná smlouva na dodávku vakcín až 11. listopadu.

Nejlépe je na tom s očkováním nyní Dánsko. V zemi s 5,8 miliony lidí dostalo první dávku vakcíny téměř 47 tisíc lidí, včetně královny Margrethe II. Naopak v Nizozemsku vakcinace ještě nezačala.

V Polsku řeší skandál s očkováním prominentů. Několik veřejně známých osobností tam dostalo vakcínu mimo stanovené pořadí. (pel)

EU s vakcinací zaostává: Britové už začali očkovat preparátem AstraZeneca

Evropská komise přiznala problémy s vakcínami pro členské státy: Vinu svedla na výrobce