Prezident Miloš Zeman daňový balíček nepodepíše, ale nakonec ani nevetuje. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman nepodepíše návrh daňového balíčku, který ruší superhrubou mzdu a současně snižuje daň z příjmu. Zákon ale nakonec nebude ani vetovat, čímž v minulosti hrozil, tudíž bude platit. Zeman přitom před volbami v roce 2013 jednání, kdy hlava státu zákon nepodepíše ani nevetuje, označil za alibismus, který mu připadá nedůstojný úřadu prezidenta.

„Nebudu ho sice vetovat, právě díky tomu, že Senát přece jenom učinil krok správným směrem, ale na druhé straně ústupek považuji za nedostatečný,“ řekl Zeman v rozhovoru na TV Prima.

Dále řekl, že o záměru už informoval i premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO).

Prezident už dříve uvedl, že mu v daňovém balíčku vadí zvýšení slevy na poplatníka, které „výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu“, i chybějící doba platnosti zákona.

Zeman totiž požadoval, aby se superhrubá mzda po 2 letech obnovila. Premiér Andrej Babiš (ANO) mu chtěl původně vyhovět, ale proti byla koaliční ČSSD, která návrh označila za „padlý na hlavu“. Spory byly v koalici také kvůli výši zdanění.

Poslanci nakonec 20. listopadu schválili návrh daňového balíčku předložený premiérem Andrejem Babišem, tedy zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také změnu výše základní slevy na poplatníka na 34 125 korun.

Premiér Babiš s ministryní financí Schillerovou se snažili později přesvědčit senátory, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmuli zvýšení slevy na poplatníka. Senát ale návrh vrátil poslancům se změnou, aby se sleva na poplatníka zvýšila v příštím roce „jen“ na 27 840 korun a na 30 840 korun v roce 2022.

Sněmovna bude o daňovém balíčku hlasovat v úterý 22. prosince. Ve hře je několik variant – schválení senátní verze, původní verze poslanců, nebo to, že zákon neprojde vůbec. (pel)

Prezident Zeman připustil, že zváží veto daňového balíčku

Zeman si postavil hlavu: Daňový balíček dál hodlá vetovat, pokud se návrh nezmění

Premiér Babiš vzdal boj o podobu daňového balíčku: Ze Senátu uprchl do Bruselu

Snížení daně z příjmu na 15 % jde opět do Sněmovny. Senát vrátil zpět daňový balíček