Prezident Miloš Zeman dál trvá na tom, že vetuje daňový balíček, pokud sněmovna setrvá u původní verze. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman si dál trvá na svém. Pokud se daňový balíček nezmění, bude ho prezident vetovat. Uvedl to vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po setkání na Hradě, kde se řešil plánovaný státní rozpočet se schodkem 320 miliard korun. Vláda přitom počítá se zrušením superhrubé mzdy, ale dopad, resp. následné snížení příjmové daně není zahrnuto do aktuálního návrhu rozpočtu na rok 2021.

„Prezident mě ujistil, že pokud by sněmovna trvala na svém původním znění, je připraven ho vetovat,“ oznámil Hamáček po schůzce.

Vicepremiér Zemanovi představil svůj návrh úprav daňového balíčku. ČSSD prosazuje sazby 19 a 23 procent a zvýšení slevy na poplatníka z 24 840 na 30 tisíc korun.

Prezident už dříve uvedl, že mu v daňovém balíčku vadí zvýšení slevy na poplatníka, které „výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu“, i chybějící doba platnosti zákona.

Zeman totiž požadoval, aby se superhrubá mzda po 2 letech obnovila. Premiér Andrej Babiš (ANO) mu chtěl původně vyhovět, ale proti byla koaliční ČSSD, která návrh označila za „padlý na hlavu“. Spory byly v koalici také kvůli výši zdanění.

Sněmovnou 20. listopadu prošel návrh předložený premiérem. Poslanci tak schválili zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také změnu výše základní slevy na poplatníka.

Premiér Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) se snažili později přesvědčit senátory, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmuli zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům.

Senát bude o podobě daňového balíčku jednat ve čtvrtek.

Schůzky na Hradě se účastnil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Řešil se i návrh státního rozpočtu pro rok 2021.

Komunisté, kteří tolerují vládu ANO a ČSSD, podmiňují podporu rozpočtu snížením obranného rozpočtu o 10 miliard. Kromě toho požadují třeba navýšit rozpočet sociálních služeb o 1,2 miliardy korun.

Seškrtání výdajů obrany však odmítli už dříve premiér Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) i náčelník generálního štábu Aleš Opata. A proti je podle Hamáčka i koaliční ČSSD. (pel)

Komunisté se s Babišem na rozpočtu nedohodli. Dál trvají na snížení výdajů obrany o 10 miliard

Poslanci hlasovali o nereálném státním rozpočtu na rok 2021, zaútočila kontrolní rada