Komunisté se zatím nedohodli s Babišovou vládou na podpoře státního rozpočtu pro rok 2021. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Předseda KSČM Vojtěch Filip se zatím stále nedohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO), zda komunisté podpoří ve sněmovně státní rozpočet na rok 2021. KSČM dál trvá na snížení výdajů obrany o 10 miliard korun. 

KSČM o tom informovala v tiskové zprávě.

Ke změně postoje nepřinutily komunisty ani argumenty ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) a náčelníka generálního štábu Aleše Opaty, kteří se jednání zúčastnili.

Stranu se ještě pokusí přesvědčit ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na pátečním jednání jejího výkonného výboru.

Komunisté, kteří tolerují vládu ANO a ČSSD, podmiňují podporu rozpočtu snížením obranného rozpočtu o 10 miliard. Kromě toho požadují třeba navýšit rozpočet sociálních služeb o 1,2 miliardy korun.

O návrhu státního rozpočtu 2021 bude Filip odpoledne jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzky se zúčastní i vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Babišova vláda chce kvůli pandemie koronaviru požádat ve středu sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, tentokrát do 11. ledna 2021.

Předseda KSČM Filip po jednání s Babišem uvedl, že neshledává důvody k prodloužení nouzového stavu za úplně podstatné.

„Pan premiér se toho dotkl, ale závěr jsme nedělali žádný. Já jsem chtěl znát důvody pro prodloužení nouzového stavu a neshledávám je úplně podstatné,“ uvedl Filip. (pel)

Poslanci požadují přesuny ve státním rozpočtu na příští rok za 279 miliard korun

Koaliční ČSSD a KSČM smetly do koše vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2021