(Foto: Twitter A. Babiš)

Přestože premiér Andrej Babiš (ANO) ještě včera sliboval, že bude v Senátu obhajovat změny ve schváleném daňovém balíčku a zúčastní se celé schůze, nakonec boj opustil během jednání kvůli odletu na summit EU do Bruselu. Senátoři rozhodují o daňových sazbách a kompenzacích pro obce a kraje. Spory panují především ohledně zvýšení slevy na poplatníka. 

Zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 představili ještě před jednáním společný pozměňovací návrh.

„Po dlouhých, ale konstruktivních jednáních se nám společně podařilo dosáhnout velké dohody mezi Poslaneckou sněmovnou, Senátem a vládou. Dohoda obsahuje nejen zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb 15 a 23 procent z hrubé mzdy, tedy snížení daní pro 4,5 milionu zaměstnanců, ale také zvýšení slevy na poplatníka o tři tisíce korun v příštím roce a o šest tisíc v roce 2022,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala v prohlášení na webu.

„Zároveň s tím ruší nesmyslné zdanění prodeje především rodinných firem a nově obsahuje i důležité kompenzace pro samosprávy, které by jinak o peníze přišly. Věřím, že dohodu podpoří obě komory parlamentu a lidem tak zůstane od příštího roku v peněženkách více peněz,“ doplinl.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvítala, že obce a kraje dostanou odpovídající kompenzace.

Kromě toho podle ní dojde k vypuštění návrhu Pirátů na zdanění příjmů z prodeje firem, který by tvrdě dopadl například na podnikatele, kteří léta budovali rodinnou firmu a dnes ji chtějí prodat, protože nemají nástupce.

S vládním návrhem je nespokojený i Lukáš Wagenknecht (Piráti), podle kterého vláda operuje s „hausnumery“, tedy vymyšlenými čísly. Později se také ptal ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), která balíček obhajovala, na platnost zákona. Narážel tak na požadavek prezidenta Miloše Zemana, který požadoval omezení platnosti pouze na 2 roky.

Podle senátora Jiřího Drahoše (STAN) vláda předkládá paskvil, který by měl katastrofický dopad na českou ekonomiku.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) balíček obhajovala. Senátory požádala, aby vypustili z daňového balíčku zvýšení daňové slevy na poplatníka, který prosadili v rámci pozměňovacích návrhů Piráti a zatížil by podle ní statní kasu příliš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl stejně jako šéfka státní kasy zvýšení slevy na poplatníka zrušit. Nově také chce kompenzovat výpadky příjmů obcí a krajů 20 miliardami korun ročně, a to po dobu dvou let.

Přestože ještě včera předseda vlády sliboval, že se zúčastní celého jednání, krátce před 11:00 se omluvil kvůli summitu EU v Bruselu, kde se má projednávat budoucí sedmiletý rozpočet.

„Rozšířila se fáma, že chci ve čtvrtek strávit v Senátu jen 1,5h a pak odletět do Bruselu na ER. Není to pravda. V Senátu budu kvůli daňovému balíčku tak dlouho, jak bude třeba. I kdyby mě měl v Bruselu zastoupit polský premiér. Snad ale bude ta debata konstruktivní a pragmatická,“ sliboval přitom ještě včera Babiš na Twitteru.

Odchod předsedy vlády zkritizovalo několik přítomných senátorů.

„Před dvěma dny premiér tvrdil, že to, že by měl z jednání Senátu o daňovém balíčku odejít, jsou fámy. Včera svoji účast potvrdil v ČT slovy, že zde bude tak dlouho, jak bude potřeba, třeba do půlnoci. Odešel za necelé dvě hodiny… Ještě se někdo diví, že lidé této vládě nevěří!,“ napsal Jiří Růžička na Twitteru.

Podle senátora Pavla Fischera premiérem návrhem na zrušení superhrubé mzdy prohlubuje dlouhodobý strukturální deficit.

Jiří Růžička (STAN) upozornil, že návrhem by došlo ke zvýšení státního dluhu, který je nyní 1,5 bilionu korun, o téměř další 1 bilion korun během následujících dvou let.

Sněmovnou 20. listopadu prošel návrh daňového balíčku předložený premiérem Andrejem Babišem. Poslanci tak schválili zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také změnu výše základní slevy na poplatníka na 34 125 korun.

Veřejné rozpočty by schválený návrh připravil asi o 130 miliard korun. Obce a kraje přijdou kvůli schválenému daňovému balíčku dohromady o 44 miliard korun, oznámilo už dříve Sdružení místních samospráv.

Premiér Babiš s ministryní financí Schillerovou si ale den nato uvědomili, že to je chyba, a snažili později přesvědčit senátory, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmuli zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům.

Premiér Babiš zároveň věří, že přesvědčí prezidenta Miloše Zemana, aby daňový balíček nevetoval. (pel)

Zeman si postavil hlavu: Daňový balíček dál hodlá vetovat, pokud se návrh nezmění

Babiš se Schillerovou šli s prosíkem do Senátu. Navrhli kompenzace pro obce 20 miliard