Podnikání letos dočasně pověsilo na hřebík už přes 90 tisíc živnostníků, ukázala analýza Bisnode.

Nad podnikáním v Česku se smráká. Celkový počet přerušených živností za prvních jedenáct měsíců letošního roku se přiblížil 90 tisícům. Podnikání pozastavilo o 39 procent více osob než ve stejném období loňského roku a o 59 procent víc než v roce 2018.

Vyplynulo to z analýzy zveřejněné společností Bisnode.

„Tempo, jakým OSVČ dočasně ukončují podnikatelské aktivity v letních měsících a obzvlášť na podzim, zrychlilo, extrémní bylo září,“ uvedla Petra Štěpánová z poradenské společnosti Bisnode, která dnes aktuální statistiky zveřejnila.

Pandemii koronaviru se podle ní nedaří zkrotit, ekonomika strádá a vyhlídky do budoucna jsou nejisté. Štěpánová upozornila, že zasažena jsou celá odvětví a stav podnikatelské základny se zhoršuje. Významně navíc roste počet společností, které se dostaly do potíží.

„Tento stav se odráží také mezi OSVČ, kteří ve velkém pozastavují své podnikatelské aktivity. Situace vygradovala na podzim,“ řekla Štěpánová.

Za první pololetí roku 2020 se počet pozastavených živností meziročně zvýšil o 21 procent, za první tři kvartály o 35 procent a ke konci listopadu o 39 procent.

„Naprosto nejhorší situace byla v září, po skončení letních prázdnin. V meziročním srovnání podnikání pozastavilo o 149 procent živnostníků víc než v roce 2019, druhý nejhorší výsledek přinesl hned následující měsíc. V říjnu se rozhodlo přerušit podnikání 83 procent OSVČ,“ doplnila Štěpánová.

Detailnější analýza Bisnode ukázala, že nejvíc přerušených živností za prvních devět měsíců letošního roku proběhlo ve volné živnosti Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.

Druhou nejčastěji přerušovanou živností se stalo stravování, které bylo koronavirovou epidemií v průběhu jara a podzimu obzvlášť silně zasaženo. Trojici nejvíce přerušených živností doplňuje maloobchod v nespecializovaných prodejnách.

Z relativního pohledu je v čele nejpostiženějších oborů výroba zámků a kování, kde letos podnikání přerušilo o 957 procent víc podnikatelů než ve stejném období loňského roku.

Následuje zprostředkování velkoobchodu s 784% přírůstkem a průvodcovské činnosti se 733 procenty.

V první dvacítce jsou také například zprostředkovatelské činnosti realitních agentur (147 procent), činnosti cestovních agentur (127 procent) nebo ostatní vzdělávání (126 procent). (pel)