Nouzový stav kvůli epidemii koronaviru bude v Česku znovu prodloužen, tentokrát do středy 23. prosince. (Ilustrační foto)

Nouzový stav bude kvůli epidemii koronaviru prodloužen do 23. prosince, rozhodli poslanci. Znovu tak prošel návrh KSČM, pro který hlasovali koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) původně navrhoval, aby byl stav nouze prodloužen až do 11. ledna 2021. Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil už v sobotu. 

Poslanecká sněmovna odsouhlasila vládě znovu prodloužit nouzový stav, a to do 23. prosince.

Pro byli zástupci ANO, ČSSD a sedm z osmi přítomných poslanců KSČM. Lidovci, část Pirátů a jeden komunistický poslanec se zdrželi, ostatní byli proti.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) varoval, že jediné, čeho tím poslanci dosáhnou, je, že se před Vánoci sejdou k posouzení další žádosti o prodloužení.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je prodloužení nutné kvůli celoplošným opatřením proti koronaviru, aby se počet nakažených neřízeně zvyšoval.

V závěru jednání Babiš řekl, že „ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí chaos a ohrožují životy našich spoluobčanů“.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) uvedl, že nouzový stav a plošná opatření nebudou nutná, až bude přibývat nejvýše 500 nakažených covidem-19 denně.

Většina opozičních stran ale s dalším prodlužováním nesouhlasila.

Piráti toho mají plné zuby

Piráti kritizují, že Babišova vláda představila protiepidemický systém PES a několik dní nato se jím přestala řídit. Vypadá to podle nich, že vláda vyhlašuje opatření proti selskému rozumu.

„Máme toho skutečně plné zuby. Vláda po osmi měsících představila systém PES, aby pak řekla, že se jím nebude řídit? Vždyť to je přece šílenství,“ řekl Mikuláš Ferjenčík na tiskové konferenci před zahájením jednání.

Kabinet totiž v pondělí 7. prosince rozhodl o tom, že se Česko nepřesune do horšího 4. stupně. A to i přesto, že index PES byl třetí den na zvýšené hodnotě, tedy byl se podle vládního systému měl přesunout právě ze 3. stupně zpátky do 4. Aktuálně se Česko stále nachází na hodnotě 64, což odpovídá

Pokud by se tak stalo, opět by se omezila svoboda pohybu a vrátil by se noční zákaz vycházení. Zavřely by se znovu veškeré maloobchody, restaurace, bary, hotely a další podniky. Nefungovala by opět i většina služeb.

Namísto toho ale vláda pouze znovu zakázala pití alkoholu na veřejnosti a hospodám nařídila zavírat ve 20:00.

Piráti také požadují upravení protiepidemického systému PES tak, aby při vyšších stupních nebyly uzavřeny malé obchody, ale velké zůstaly otevřené.

Opozice přepracovala vládní tabulku PES

To koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 šla dál a rovnou představila přepracovanou tabulku PES.

„Opozice opět udělala práci za vládu. Náš Anticovid tým přepracoval systém PES, ze kterého v posledních dnech nezůstalo vůbec nic. Vláda místo toho, aby respektovala pravidla, která nastavila, tak si vytváří pravidla další, vlastní, podružná a neřídí se tím, co všem slibovala, že bude fungovat. Nacházíme se nyní v jakémsi stupni 3 a půl. To není dále udržitelné,“ uvedl poslanec TOP 09 Dominik Feri na tiskové konferenci Anticovid týmu ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Výhody jsou podle Feriho například v tom, že ve stupních 1. a 2. není potřeba vůbec nouzový stav. Ve stupni 3 by pak nebyl potřeba, pokud by situace ve 2/3 krajů byla příznivá.

Feri dále uvedl, že plošná opatření za situace, kdy se situace v krajích významně liší, nejsou udržitelná. Systém Anticovid týmu by umožňoval rozdílná opatření za určitých okolností již od stupně 3.

„Nediskriminace: nerozlišujeme mezi velkými obchoďáky a malými obchůdky. Mají si být rovny a nemá záležet na tom, kdo si co u vlády protlačí, protože má kontakty. Nestane se již, že by obchoďák byl narvaný a malý krámek se vstupem z ulice ne,“ řekl Feri.

Tým ODS, KDU a TOP 09 chce navázat komunikaci s ministerstvem zdravotnictví.

Ani SPD podle předsedy Tomia Okamury žádost vlády o prodloužení nouzového stavu nepodpoří. Kabinet měl podle něj již dost času připravit novelu, aby k vyhlašování opatření proti epidemii covidu-19 stav nouze nutný nebyl.

Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října a poté 19. listopadu. Prošel tehdy návrh KSČM do 12. prosince, pro který hlasovali koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Kabinet premiéra Babiše přitom původně navrhoval, aby byl stav nouze prodloužen až do 20. prosince.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. (pel)