Start e-shopu na nákup elektronických dálničních známek se moc nepovedl. Systém od rána nefungoval.

Spuštění tolik očekávaného systému a prodeje elektronických dálničních známek se tak úplně nepovedlo a provázel ho trapas. Prodej přes internetový obchod edalnice.cz totiž od rána nefungoval. Přípravu systému navíc provázely v minulých měsících kontroverze a kritizovaná předražená zakázka stála křeslo i bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO). 

„Elektronická dálniční známka se od té klasické neliší jen způsobem prodeje a tím, že už nebude třeba nic vylepovat na auto a pak složitě seškrabovat starou ze skla. Roční známka bude platná 365 dní a půjde ji koupit kdykoliv během roku,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

Hlavním prodejním kanálem je internetový obchod edalnice.cz. Ten má oficiálně fungovat od úterního rána, ale stránky zobrazují místo e-shopu jen upozornění: „Právě pro vás připravujeme nové funkce. Za okamžik bude hotovo. Zkuste to prosím za pár minut znovu.”

Podle Havlíčka jde však prý o standardní postup, aby se systém nepřetížil. Stát se proto chystá internetový obchod na prodej elektronických dálničních známek spouštět postupně.

A problémy provázely od počátku i přípravy nového systému dálničních známek, které nakonec stály místo i předchozího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Zakázku získala bez tendru společnost Asseco Central Europe, která za ni měla od státu dostat 401 milionů korun.

Podle kritiků však byla zakázka předražená a netransparentní. Někteří lidé z oboru uvedli, že podobný projekt by mohl stát kolem 40 milionů korun. Podobný systém na Slovensku přitom stál „pouhých“ 75 milionů korun.

Proto byla posléze úplně zrušena, navíc stála křeslo i tehdejšího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Skupina dobrovolných programátorů poté vyrobila státu zdarma přes víkend e-shop na prodej elektronických dálničních známek. Stát se ale nakonec rozhodl vyrobený obchod vůbec nevyužít. Použitelná prý byla tak malá část, že to prý nešlo. Státní podnik Cendis, který měl vývoj na starosti, nakonec postavil za miliony korun systém úplně nový.

Užitečnou novinkou elektronických dálničních známek bude platnost roční známky po celých 365 dní, což je velký rozdíl oproti dosavadní situaci, kdy známky platí jen v daném roce. Pokud řidič koupí roční dálniční známku například v únoru 2021, její platnost neskončí v prosinci, ale až v únoru 2022.

Ceny dálničních známek mají v roce 2021 zůstat stejné jako doposud.

Celoroční známka dnes vyjde na 1 500 korun, měsíční známka bude stát 400 korun a desetidenní známka vyjde na 310 korun.

Od placení dálničního poplatku budou nově osvobozeny automobily s pohonem na elektřinu, vodík anebo jiné palivo s emisní hodnotou CO2 do 50 g/km. (pel)

Stát otočil a zakázku na dálniční známky zruší. Babiš odvolal ministra dopravy Kremlíka

E-shop na dálniční známky zdarma stát nechce. Radši si vyrobí svůj systém za miliony

Cílem „e-shopové“ zakázky na dálniční známky za 400 milionů bylo sledovat lidi v autech