Státní zakázka na e-shop pro elektronické dálniční známky byla jen zástěrkou pro tajný sledovací systém, který měl sledovat třeba kdo v autě jede, co dělá atd.

Podezřelá státní zakázka na e-shop pro elektronické dálniční známky za 400 milionů korun měla být jen zástěrkou pro tajný sledovací systém. Uvedl to vyhozený ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO). Samotný e-shop měl být součástí sledovacího systému. Stát by tak měl dokonalý přehled o tom, kdo zrovna auto řídí, kdo s ním jede, nebo co v autě dělají. 

Informoval o tom server Seznam Zprávy.

„Ten systém měl umět fotit registrační značky, z logiky vyplývá, že měl umět fotit i víc,“ potvrdil serveru odvolaný ministr.

Projekt za zhruba 400 milionů korun, který za víkend vytvořila zdarma stovka IT specialistů v rámci hackathonu, připravovalo ministerstvo dopravy ve spolupráci s tajnými službami a policií. Část byla v utajeném režimu.

Že mělo jít o sledovací systém, potvrdily redakci Seznam Zprávy i další dva zdroje.

Nešlo přitom jen o zachycování registračních značek a ukládání do evidence. Kamery, které mají kontrolovat, zda má vůz zaplacen dálniční poplatek, měly pořídit rovnou tři fotografie.

Jedna by vyfotila SPZ (pro kontrolu zaplacení poplatku) a další dva snímky měly zachytit kabinu vozu s celou posádkou.

Podle Seznamu Zpráv za bezpečnostní komunitu řešila celou věc Bezpečnostní informační služba (BIS). Ta se nyní odmítla vyjádřit.

Zakázku na e-shop pro dálniční známky získala bez tendru společnost Asseco Central Europe, která za ni měla od státu dostat 401 milionů korun.

To zkritizoval nejen premiér Andrej Babiš, ale také opozice. Někteří lidé z oboru uvedli, že podobný projekt by mohl stát kolem 40 milionů korun. (pel)

Dobrovolní programátoři vyrobili státu přes víkend zdarma e-shop na dálniční známky