Kritizovaná zakázka na IT systém pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun se zruší, potvrdil budoucí ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

Předražená zakázka na informační systém pro elektronické dálniční známky bude zrušena. Potvrdil to ministr průmyslu a budoucí ministr dopravy Karel Havlíček (ANO). Personální otázky na ministerstvu začne řešit po svém jmenování. 

Zakázku získala bez tendru společnost Asseco Central Europe, která za ni měla od státu dostat 401 milionů korun.

To zkritizoval nejen premiér Andrej Babiš, ale také opozice. Někteří lidé z oboru uvedli, že podobný projekt by mohl stát kolem 40 milionů korun. Podobný systém na Slovensku přitom stál „pouhých“ 75 milionů korun.

Stát v minulých dnech zadal prověření smlouvy mezi SFDI a společností Asseco a chtěl najít cestu k jejímu zrušení.

Softwarová společnost záhy přišla s tím, že je bez náhrady připravena smlouvu zrušit, protože situace kolem zakázky poškozovala její jméno. Premiér ve středu ohlásil, že kvůli tendru podá trestní oznámení.

Premiér Babiš kvůli zpackanému tendru navrhl odvolat ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO).

Kromě Kremlíka by měl podle premiéra skončit i šéf Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica a první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

Elektronické dálniční známky zcela nahradí dosavadní papírové kupony od roku 2021.

Ministerstvo dopravy si od elektronických známek slibuje zvýšení příjmů z dálničních poplatků o 220 milionů korun ročně. Zároveň by se měly snížit provozní náklady až o 120 milionů korun za rok. (pel)

Babiš podá trestní oznámení na úředníky kvůli zakázce na dálniční známky

Babiš zuří: Kremlíkovo ministerstvo vyhodilo 400 mega za e-shop na dálniční známky. Bez tendru