Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová požadují reformu unijního schengenského prostoru bez hraničních kontrol. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová chystají reformu schengenského prostoru. Reagují tak na několik nedávných útoků teroristů v Evropě. Posíleny a zpřísněny by měly být kontroly na vnějších hranicích – podle obou lídrů je nutné vědět, kdo do zemí Evropské unie vstupuje. Rakouský kancléř Sebastian Kurz považuje radikální islamisty za tikající časované bomby.

„Je nezbytně důležité vědět, kdo do schengenského prostoru přichází a kdo ho opouští,“ řekla Merkelová.

Virtuální schůzky se kromě německé kancléřky a Macrona zúčastnili také rakouský premiér Sebastian Kurz a nizozemský premiér Mark Rutte.

Macron chce zachovat vnitřní hranice zóny otevřené, posílit ale chce její vnější hranice.

Rakouský kancléř Kurz trvá na přísném postupu vůči radikálním islamistům, kteří si po návratu z válek v zahraničí odpykali trest ve vězení.

„Jsou to tikající časované bomby a pokud si chceme ochránit naši svobodu, musíme omezit svobodu těchto lidí,“ řekl.

Podle šéfa nizozemské vlády Rutteho lze Evropu bez hraničních kontrol udržet jedině v případě, že budou lépe kontrolované její vnější hranice.

Ve Francii za poslední měsíc došlo ke 3 teroristickým atentátům. Další brutální útok byl pak spáchán ve Vídni.

Merkelová tyto atentáty označila za „útoky na naši svobodnou společnost a náš způsob života“.

Nejde podle ní o střet mezi islámem a křesťanstvím, ale o to, že demokratický model společnosti se musí vypořádat s teroristickým a protidemokratickým jednáním.

Šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová uvedla, že Brusel se chystá představit svoji strategii pro reformu schengenského systému příští rok v květnu.

Takzvaná schengenská dohoda z roku 1985 je území bez kontrol vnitřních hranic, ve kterém se mohou obyvatelé členských zemí volně pohybovat. Česká republika je součástí schengenského prostoru od prosince 2007. (pel)

Další teroristický útok, tentokrát ve Vídni: Již trestaný radikál Islámského státu zastřelil 4 lidi

Terorismus v Nice: Útočník brutálně zavraždil 3 lidi, ženě uřízl hlavu. Vzýval u toho Alláha