Islámský radikál zavraždil ve Vídni 4 lidi, dalších 22 zranil. (Ilustrační foto)

V Evropě došlo k dalšímu teroristickému útoku, tentokrát ve Vídni. Radikál Islámského státu (IS) zastřelil 4 lidi, dva muže a dvě ženy. Dalších 22 lidí bylo zraněno, z toho 6 je ve vážném stavu. Podle ministra vnitra Karla Nehammera šlo o teroristický útok, pachatel byl navíc už dříve za terorismus odsouzený. 

„Máme za sebou útok nejméně jednoho islámského teroristy. To je situace, kterou jsme v Rakousku už dlouho nezažili. Myslím na oběti a jejich rodiny,“ řekl Nehammer.

Pachatelem teroristického činu ve Vídni je 20letý muž ze Severní Makedonie, policie ho po útoku zastřelila. Podle ministra vnitra Nehammera byl muž dříve odsouzen kvůli tomu, že chtěl odjet do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci Islámský stát (IS).  Muž měl rakouské občanství.

Předběžně bylo zadrženo 14 osob, které jsou vyslýchány. Zatím není jasné, zda měl pachatel komplice, ale policisté pracují s verzí, že mohli být až 4.

Islámský radikál měl u sebe automatickou zbraň, pistoli, mačetu a také atrapu pásu s výbušninami.

Útok se odehrál na 6 místech. Cílem měla být údajně synagoga poblíž náměstí Schwedenplatz. Úřady však doposud nepotvrdily, že byl terčem útoku skutečně židovský svatostánek.

Zavražděni byli 4 lidé, dalších 17 bylo zraněno. Sedm lidí je v kritickém stavu, je mezi nimi i policista.

Foto: Twitter Giorgio Morera

Oblast v centru Vídně, kde se útok v pondělí kolem osmé večer stal, byla úřady uzavřena. Na místě nefunguje ani veřejná doprava, autobusy jsou odkloněny, tramvaje nezastavují na zastávkách blízko zóny.

Nejde přitom o jediný teroristický čin v Evropě v poslední době. Problémy má především Francie, kde v minulém týdnu dokonce došlo ke 2 atentátům.

V sobotu ve městě Lyon útočník postřelil pravoslavného kněze, když zavíral kostel. Jen 2 dny předtím útočník v Nice zavraždil nožem 3 lidi, několik dalších bylo zraněno.

A v říjnu 2020 na předměstí Paříže čečenský islamistický extremista na ulici uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který před časem žákům ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda během výkladu o svobodě vyjadřování.

Zatím není jasné, jestli i poslední útoky také souvisely s karikaturami, které muslimové považují za rouhačské.

Muslimské země se poslední dobou bouří. Vadí jim postoj prezidenta Emmanuela Macrona právě ohledně zveřejňování karikatur islámského proroka Mohameda.

V řadě muslimských zemí proto proběhly demonstrace. (pel)

Terorismus v Nice: Útočník brutálně zavraždil 3 lidi, ženě uřízl hlavu. Vzýval u toho Alláha