U kostela v Nice došlo k teroristickému útoku. Muž ozbrojený nožem zavraždil 3 lidi, několik dalších zranil. (Foto: Twitter Christian Estrosi)

Ve francouzském Nice došlo k teroristickému útoku. Útočník zavraždil nožem 3 lidi, několik dalších bylo zraněno. Jedné z obětí, kterou byla žena, uřízl hlavu. Během útoku měl terorista křičet Alláhu akbar (Bůh je veliký). 

„Všechno nasvědčuje tomu, že došlo k teroristickému útoku přímo v srdci baziliky Notre-Dame,” uvedl starosta Nice Christian Estrosi a útok nazval projevem „islamofašismu”.

Muž ozbrojený nožem kolem 9. hodiny ráno u kostela Notre Dame zavraždil 3 lidi, několik dalších zranil.

Policie podezřelého zadržela asi 10 minut po činu. Při zásahu byl však zraněn, proto byl převezen do nemocnice.

Úřady incident vyšetřují jako teroristický čin.

Na cestě do Nice je prezident Emmanuel Macron. Premiér Jean Castex prohlásil, že „jde nepochybně o velmi vážnou novou výzvu, které Francie čelí“.

Nejde přitom o jediný teroristický čin ve Francii v poslední době.

Na předměstí Paříže v říjnu 2020 čečenský islamistický extremista na ulici uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který před časem žákům ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda během výkladu o svobodě vyjadřování.

Zatím není jasné, jestli dnešní útok z Nice také souvisel s karikaturami, které muslimové považují za rouhačské.

Muslimské země se v posledních dnech ale bouří. Vadí jim postoj prezidenta Emmanuela Macrona právě ohledně zveřejňování karikatur islámského proroka Mohameda.

V řadě muslimských zemí proto proběhly demonstrace. Kromě toho několik států zahájilo také bojkot francouzských výrobků. pel)

Tisíce muslimů v Bangladéši pálí fotky prezidenta Macrona. Vyznavači islámu bojkotují francouzské zboží