Muslimské země se bouří kvůli francouzským karikaturám Mohameda. Desítky tisíc vyznavačů islámu pálily v Bangladéši portréty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Desítky tisíc muslimů v bangladéšské metropoli Dháka protestovaly proti francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Vadí jim jeho postoj ohledně zveřejňování karikatur islámského proroka Mohameda po zavraždění francouzského učitele. Výroky francouzského prezidenta tvrdě odsoudil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který vyzval občany k bojkotu francouzského zboží. Bojkot francouzských výrobků zahájily již dříve obchody také v dalších muslimských zemích, například v Jordánsku, Kuvajtu nebo Kataru. 

Na předměstí Paříže se v říjnu 2020 odehrál útok, který policie vyšetřuje jako teroristický. Čečenský islamistický extremista na ulici uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který před časem žákům ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda během výkladu o svobodě vyjadřování.

Macron obhajoval právo na zveřejnění karikatur po smrti francouzského učitele. Vražda je podle něj útok na svobodu slova, za nímž stojí islamistický terorismus. Pohrozil také zásahem proti části muslimské komunity ve Francii.

To se však nelíbí muslimským zemím, které se bouří. Protestu v Bangladéši organizovaného islámskou politickou stranou se podle údajů policie účastnilo 40 tisíc lidí. Demonstranti mimo jiné pálili Macronovy fotografie a portréty.

Proti Francii a jejímu prezidentovi protestovali o víkendu lidé také v Tunisku či palestinském Pásmu Gazy.

Zástupce íránského ministerstva zahraničí označil reakci Francie na vraždu učitele, že „není moudrá“.

Íránské ministerstvo prohlásilo, že je zklamáno tolerováním nenávisti vůči islámu pod zástěrkou podpory svobody projevu.

Saúdská Arábie karikatury proroka odsoudila, stejně jako snahy spojovat islám s terorismem. Zároveň se však jako jedna z mála zemí nepřipojila k otevřenému bojkotu Francie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naopak vyzval spoluobčany, aby nekupovali francouzské zboží. Bojkot francouzských výrobků zahájily již dříve obchody také v dalších muslimských zemích, například v Jordánsku, Kuvajtu nebo Kataru. (pel)