Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček přišel s vlastním návrhem na zrušení superhrubé mzdy. A to jen den poté, co návrh, který sociální demokracie odsouhlasila v létě, předložil premiér a lídr koaličního ANO Andrej Babiš.

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček jde proti premiérovi a lídrovi koaličního hnutí ANO Andreji Babišovi. Sociální demokracie předložila vlastní návrh na zrušení superhrubé mzdy. Návrh předložený Babišem totiž Hamáček považuje za ohrožení státního rozpočtu, navíc by byly ztratné kraje a obce. Hamáček tak porušil dohodu s Babišem ze srpna, kdy se snížením daně z příjmu fyzických osob na 15 procent souhlasil.

Informoval o tom server Novinky.cz.

Babiš předložil v minulém týdnu ve sněmovně návrh na zrušení superhrubé mzdy. Místo toho navrhuje zdaňovat zaměstnancům hrubou mzdu sazbou 15 procent, pro výdělky nad nad 48násobek průměrné hrubé mzdy má pak platit sazba 23 procent.

Dopad na veřejné rozpočty by měl být podle vládního materiálu 79,2 miliardy korun a na samotný státní rozpočet 52,1 miliardy korun.

Hamáček nejprve s návrhem koaliční ANO v srpnu souhlasil, nyní ale otočil. ČSSD předložila svůj vlastní návrh daňového balíčku jen den poté, co tak učinil ve sněmovně premiér Babiš.

„Bavili jsme se o deficitu státního rozpočtu, který je ve stovkách miliard a já jsem říkal, že předpokládám, že ten problém se nevyřeší, ani kdyby se zrušil rozpočet obrany jako celek. Dával jsem tím najevo, ten problém je naprosto větší než oněch 80 miliard,“ uvedl Hamáček pro Novinky.

V současné době je ale podle něj ČR v situaci, kdy je pro příští rok plánovaný schodek 320 miliard korun. Přidat do toho dalších 80 až 90 miliard vidí Hamáček jako problém.

ČSSD proto navrhuje od příštího roku zdanění hrubé mzdy sazbou 19 procent doplněnou o sazbu 23 procent pro příjmy zhruba nad 140 tisíc korun měsíčně. Svou variantu považuje Hamáček za rozpočtově odpovědnější.