Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil ve sněmovně návrh na zrušení superhrubé mzdy. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil ve sněmovně návrh na zrušení superhrubé mzdy. Místo toho navrhuje zdaňovat zaměstnancům hrubou mzdu sazbou 15 procent, pro výdělky nad nad 48násobek průměrné hrubé mzdy má pak platit sazba 23 procent. Kromě toho premiér požaduje i další rozvolnění pravidel pro sestavování rozpočtu. Babišova vláda přitom už letos uvolnění rozpočtových pravidel prosadila.

Zatímco superhrubá mzda by měla být zrušena nastálo, daně plánuje Babiš snížit jen na 2 roky.

O definitivním daňovém režimu a výši sazeb se podle něj rozhodne podle aktuálního ekonomického a fiskálního vývoje.

„V souvislosti s touto změnou se taktéž dočasně rozvolňují pravidla rozpočtové odpovědnosti veřejných institucí podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, což umožní zvýšení deficitu státního rozpočtu v letech, kdy bude uvedené snížení daně z příjmů zavedeno,“ uvedl Babiš.

Vláda zrušení superhrubé mzdy vidí jako potřebný krok a pomoc zaměstnancům. Návrh chce premiér vložit do vládního daňového balíčku, který by měla v úterý projednávat Sněmovna.

Dopad na veřejné rozpočty by měl být podle materiálu 79,2 miliardy korun a na samotný státní rozpočet 52,1 miliardy korun.

Babiš společně se záměrem zrušit superhrubou mzdu předložil návrh také na další rozvolnění rozpočtových pravidel. Vláda by tak například nemusela zpracovávat na jaře 2021 rozpočtovou strategii na další roky a tzv. strukturální deficit, tedy deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu.

Vláda přitom už letos uvolnění rozpočtových pravidel prosadila, a to kvůli přijímaným opatřením na zmírnění dopadů ohledně šíření koronaviru.

Podle aktuálně schválené novely zákona o rozpočtové odpovědnosti je pro příští rok možné zvýšit strukturální deficit na 4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V Babišově návrhu už tato maximální výše není uvedena. (pel)

Premiér Babiš navrhne snížení daně z příjmů na 15 procent. Bohatší by platili 23 procent