Tržby maloobchodu v ČR začaly v červenci růst o 3 %. Prodej motorových vozidel poklesl.

Tržby maloobchodu se v Česku v červenci vrátily k růstu. Naopak v prodeji motorových vozidel přetrval meziroční pokles. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v červenci zvýšily reálně o 1,9 %, bez očištění o 3 procenta. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 1,8 %.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v červenci reálně o 1,8 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 7,6 %, za nepotravinářské zboží o 1,3 % a za potraviny o 0,8 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v červenci 2020 i 2019) zvýšily o 1,9 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,9 %, naopak za potraviny klesly o 2,2 % a za pohonné hmoty o 0,1 %.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 3 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,9 % a za potraviny o 0,4 %, naopak za pohonné hmoty klesly o 0,1 %.

ĆSÚ uvedl, že k celkovému růstu přispěl nejvíce prodej přes internet a zásilkovou službu (růst tržeb o 20,9 %).

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci vzrostly o 10,1 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 10,0 %, s výrobky pro domácnost o 7,3 % a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 2,8 %.

Naopak nižší tržby vykázaly prodejny s oděvy a obuví (o 2,4 %).

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 0,8 %, naopak specializované prodejny s potravinami zaznamenaly pokles o 6,7 %.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,1 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin, oděvů a obuvi, výrobků pro domácnost, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci.

Naopak klesly ceny počítačového a komunikačního zařízení a pohonných hmot.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly reálně meziměsíčně o 8,8 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se snížily o 10,5 %. Neočištěné tržby klesly meziročně o 10,5 %, v tom za opravy motorových vozidel se snížily o 6,2 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 11,6 %, informoval ČSÚ. (sfr)