Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu slibuje občanům, že jim stát rozdá roušky a respirátory. To už tady ale bylo na jaře, kdy nakonec ze slibu sešlo. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu slibuje občanům, že jim stát rozdá roušky a respirátory. Naskladněných jich je podle jeho slov 12 milionů. Podobně chtěl stát rozdávat roušky a respirátory letos na jaře, když pandemie vypukla, ale nakonec si lidé roušky vyráběli doma svépomocí. 

Babiš to uvedl ve vysílání Rádia Impuls.

„Myslím, že v pondělí na vládě navrhnu, že bychom mohli teď lidem rozdat ty respirátory a roušky,” řekl.

Respirátory FFP2 by podle premiéra měli dostat v první řadě senioři, kteří patří mezi nejohroženější skupinu. Stát má prý objednáno a naskladněno 12 milionů těchto respirátorů. Kromě toho je v zásobě i 10 milionů roušek.

„Možná teď je ten čas, abychom prostřednictvím České pošty udělali tuto distribuci a dali je lidem k dispozici,“ řekl Babiš rádiu Impuls.

Společnost je podle Babiše ohledně povinnosti nosit roušku rozpolcená. Zatímco někteří to považují za částečnou minimalizaci rizika přenosu nákazy, druzí toto opatření kritizují.

„Senioři mají strach nosit roušky, aby jim lidé nenadávali. Buďme zodpovědní a pak bude vir podstatně menší problém,“ dodal premiér.

Stát přitom občanům sliboval, že je vybaví rouškami, už na jaře po vypuknutí epidemie. Protože ale nakonec bylo v Česku roušek nedostatek, lidé si je vyráběli a šili doma svépomocí. Nedostatkem respirátorů trpěli i zdravotníci v Česku.

Kraje kritizovaly přístup Babišovy vlády a způsob distribuce ochranných pomůcek.

Šťára u ministra Vojtěcha: Pochybné nákupy respirátorů během pandemie vyšetřuje policie

Pochybné nákupy: Zdravotnictví nakupovalo respirátory za mnohem vyšší ceny než vnitro

Stát nakoupil nekvalitní respirátory za půl miliardy s falešným certifikátem

Zdravotníkům v Česku chybí až 1 milion respirátorů, potvrdil Vojtěch