Ministerstvo zdravotnictví mělo nakoupit nekvalitní ochranné pomůcky za téměř půl miliardy korun. (Foto: Úřad vlády ČR)

Ministerstvo zdravotnictví nakoupilo od české firmy LA Factory nekvalitní ochranné pomůcky za téměř půl miliardy korun. Respirátory dodané z Číny měly falešné certifikáty nebo certifikáty nesplňující evropské podmínky. 

Upozornil na to server Seznam Zprávy.

„Silná slova, ale v článku zapadla klíčová informace. ČOI udělila společnosti LA Factory výjimku. Její pomůcky tak mohou být dodávány na trh EU. Kromě toho jsme si jejich dodávky vždy testovali a vždy odebrali jen ty, které splnily požadovanou kvalitu,“ napsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na Twitter.

Majitel firmy Radek Švec informaci, že by předložil falešné nebo nevhodné certifikáty, popřel.

Lanškrounská firma LA Factory patřila mezi největší dodavatele ochranných pomůcek pro ministerstvo zdravotnictví.

Vojtěchův resort zatím podniku zaplatil 471 milionů korun za medicínské filtrační polomasky a další ochranné prostředky.

Původně byly nasmlouvány nákupy až za 1 miliardu, ale protože ochranné pomůcky podle ministra zdravotnictví Vojtěcha nesplňovaly kvalitu, řada objednávek byla zrušena.

„Ještě máme od lanškrounské firmy slíbené dvě dodávky zhruba za 250 milionů korun,“ citoval server ministerstvo.

K dodaným a zaplaceným pomůckám měla firma předložit takzvané CE certifikáty shody. Jeden z nich je ale padělaný. Certifikát měl být údajně vydán polskou laboratoří ICR, která to ale popřela.

„Nejsme autorem ani vydavatelem tohoto certifikátu. Tento certifikát byl pravděpodobně vydán čínskou firmou Shanghai MICEZ Equipment Testing, která je nám známá z mnoha zfalšovaných certifikátů,“ sdělil serveru ředitel laboratoře Rafal Kalinowski.

Evropská komise v souvislosti s pandemií koronaviru připustila, že si firmy dovážející na evropský trh necertifikované výrobky mohou certifikáty doplnit dodatečně.

V Česku musí o udělení výjimky požádat Českou obchodní inspekci (ČOI) a poté projít  sérií zkoušek u pověřené laboratoře. Majitel LA Factory tvrdí, že to již udělal a nezbytné certifikáty má. ČOI to ale odmítla, napsal server. (pel)