Ministerstvo zdravotnictví nakupovalo ochranné pomůcky za několikanásobně vyšší ceny než ministerstvo vnitra. (Foto: Vláda ČR)

Ministerstvo zdravotnictví mělo nakupovat ochranné pomůcky za několikanásobně vyšší ceny než ministerstvo vnitra. Na pochybné nákupy si proto posvítí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). 

Upozornil na to server HlídacíPes.org.

„Na základě naší analýzy můžu říct, že když třeba respirátor typu FFP2 nakoupí jedno ministerstvo za 34 korun a jiné za 636 korun, tak je ten můj názor jasný: děje se tu něco nesprávného,“ řekl prezident NKÚ Miloslav Kala serveru.

Kontroloři to podle něj budou muset důkladně prověřit.

„Ale zjevně ty rozdíly v cenách nejsou ojedinělé. Kupříkladu ochranné obleky jedno ministerstvo koupilo za 15 korun a druhé za 371 korun. Nemůžu se nyní vyjádřit, zda jsou ty rozdíly v cenách důvodné, nebo nedůvodné, ale určitě nás to opravňuje k tomu, abychom takovou kontrolu zařadili,“ dodal.

Podle zjištění Hospodářských novin si navíc mělo ministerstvo zdravotnictví objednat respirátory za 60 milionů korun od firmy, která je nikdy neprodávala, a její spolumajitel má navíc zablokován majetek kvůli podezření z podvodu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se brání.

„Nezávislou kontrolu NKÚ velmi uvítáme. Už mě nebaví čelit těmto vymyšleným útokům. Zatímco většina republiky byla v karanténě, v nemocnicích naplno pracovali zdravotníci a zachraňovali nakažené. Bez pomůcek by to ale nešlo. A bez zdravotníků bychom epidemii pod kontrolu nedostali,“ napsal na Twitter. (pel)