Dostavba Pražského okruhu se znovu zkomplikovala. Úřadu dorazily desítky odvolání. (Ilustrační foto)

Dostavba Pražského okruhu se znovu protahuje. Úřadu v pražské Uhříněvsi totiž přišly desítky odvolání. Proti stavbě podaly námitku i Horní Počernice, kde v koalici vládne hnutí ANO premiéra Andreje Babiše (ANO). S bratrem ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) se navíc Praha nemůže dohodnout na ceně za pozemky pro okruh, které vlastní zemědělský koncern Agrotrade právě rodiny Tomanových. 

Upozornily na to servery Lidovky.cz, Zdopravy.cz a SeznamZprávy.cz.

„K tomuto okamžiku evidujeme 25 odvolání,“ řekla serveru Lidovky.cz Pavla Vinklářová z odboru výstavby Prahy 22.

Lhůta pro podání přitom vyprší dnes, 31. srpna. Rozhodovat pak bude stavební úřád pražského magistrátu.

Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Ladislava Mátla se jihovýchodní část okruhu mezi D1 a D11 začne stavět nejdříve v polovině roku 2022. Hotovo by pak mohlo být v roce 2026.

Proti dostavě dlouhodobě protestují městské části ze severu Prahy.

Server Zdopravy pak upozornil, že nesouhlasí například městská část Horní Počernice. Radní městské části v odvolání poukazují na to, že při vydání územního rozhodnutí došlo třeba k věcně nesprávnému posouzení dopravně-inženýrských podkladů nebo nesprávnému posouzení vlivu záměru na hluk.

A dostavbu podle SeznamZprávy brzdí i Zdeněk Toman, bratr ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Pozemky, na kterých má stát Pražský okruh a pásy zeleně pro ochranu okolních domů před hlukem a prachem, totiž vlastní zemědělský koncern Agrotrade rodiny Tomanových.

Jednání o výkupu se však zasekla na výši částky. Praha podle zjištění SeznamZprávy tlačí na Zdeňka Tomana přes premiéra Babiše, aby cenu snížil.

Podle informací od lidí blízkých jednání má podnikatel požadovat sumu blížící se osminásobku odhadní ceny, a to za celý pozemek, nejen za tu část, po které povede samotný okruh.

Babiš má přitom na dobudování Pražského okruhu zájem, protože se letos v červenci dohodl s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) kvůli směně pozemků v Letňanech.

Babiš tam plánuje vybudovat „úřednické ghetto“ a stát dá na oplátku 60 miliard korun právě na dostavbu vnitřního okruhu. (pel)

Premiér si domluvil s Hřibem úřednické ghetto. Na oplátku dá stát 60 miliard na dostavbu okruhu

Slibovaná dostavba Pražského okruhu v roce 2021 nezačne. Kremlík to svádí na úředníka