Premiér Babiš a pražský primátor Hřib se blíží k dohodě ohledně směn pozemků a dalšího postupu v Letňanech, kde plánuje Babiš postavit úřednickou čtvrť.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se po téměř 2 letech dohodl s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) kvůli směně pozemků v Letňanech, kde Babiš plánuje vybudovat „úřednické ghetto“. Stát na oplátku dá 60 miliard korun na dostavbu vnitřního okruhu. 

„Shodli jsme se na tom, že společnou prioritou v oblasti směn majetku mezi Prahou a státem je v současné době řešení stavu zdravotnictví v hlavním městě, a to i v reakci na stávající epidemii koronaviru, a také otázka státních pozemků pro zelené pásy u Pražského okruhu v úseku 511,” uvedl Zdeněk Hřib.

Jedná se o směnu pozemků kvůli výstavbě traumacentra ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Následovat by měla Nemocnice na Bulovce, pozemky pro vládní čtvrť v Letňanech a výkup pozemků pro dostavbu části okruhu 511.

Babiš dlouhodobě preferuje realizaci svého projektu právě na volném pozemku v Letňanech. S plánem na umístění vládní čtvrti do Letňan ale narazil u současného vedení magistrátu, jemuž pozemek u konečné metra patří. Po kritice samotného plánu na výstavbu „úřednického ghetta“ přistoupili pražští radní k jednání.

Hlavní město výměnou za pozemky požadovalo, aby stát investoval do stavby nové nemocnice v této lokalitě, která by nahradila zastaralý pavilonový koncept Nemocnice Na Bulovce, nebo zmiňovanou dostavbu městského okruhu státem.

Stát proto hodlá s magistrátem do poloviny září podepsat memorandum, které by mělo dosavadní neshody vyřešit.

Obě strany se také shodly, že kromě oblasti zdravotnictví je zásadní také vyřešit majetkoprávní vyrovnání, které umožní urychlení důležitých a strategických dopravních staveb, zejména vnitřního Městského okruhu, vnějšího okruhu Prahy a nové linky metra D. (pel)

Babiš obejde Hřiba a o úřednické čtvrti bude jednat jen s radními. Z primátora má prý trauma

Babiše překvapilo, že je v Malešicích zástavba. Vládní čtvrti v Letňanech se nechce vzdát