Ovoce v Česku zdražilo v červnu o 23 procent. Ceny elektřiny stouply o 8 procent. Naopak ceny brambor klesly o 26,1 procenta, obilovin přes pět procent a ceny olejnin o téměř tři procenta. 

Zemědělské ceny se v červnu propadly o 4,4 procenta, což byl největší meziroční pokles od července 2018. Ceny stavebních prací naopak vzrostly o 4,3 procenta, zatímco v průmyslu zpomalil meziroční pokles na 0,3 z květnových 0,9 procenta.

Data Českého statistického úřadu hovoří podle ekonomů o vyrovnávání vývoje spotřebitelských cen a výrobních cen.

Například v průmyslu se meziročně snížily zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků se propadly o 15,6 procenta, těžby a dobývání o 3,6 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,2 procenta.

O osm procent naopak vzrostla cena elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu. V odvětví dopravních prostředků ceny stouply o 3,4 procenta, u nábytku o 4,7 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 1,7 procenta.

Naopak v zemědělství se ceny dále snižovaly, což ovlivnila hlavně situace v rostlinné výrobě.

“Ceny brambor klesly o 26,1 procenta, obilovin přes pět procent a ceny olejnin o téměř tři procenta. Nižší byly též ceny skotu, mléka a jatečných prasat. Růst o téměř 23 procent naopak zaznamenaly ceny ovoce, zeleniny pak o 13,3 procenta,” uvedl Jiří Šulc z ČSÚ.

Důvodem klesající ceny masa byl podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé fakt, že v okolních státech EU nefunguje řada jatek. U vepřového masa se jedná o propad v celé EU, který v Česku činí až pět korun na kilo.

Náklady naopak rostou producentům drůbeže a vajec kvůli zvyšující se ceně krmných směsí a pracovní síly.

U ovoce a zeleniny se ceny zatím drží vysoko, což by však zanedlouho mohlo změnit zahájení hlavní sklizňové sezóny.