Amsterdam zakázal od července pronajímat krátkodobé ubytování typu Airbnb turistům. Praha by chtěla taky regulaci, ale nemá na to oprávnění.

Amsterdam zakázal od začátku července v centru města pronajímat krátkodobé ubytování typu Airbnb turistům. Za porušení hrozí lidem pokuta až 20 750 eur (zhruba půl milionu korun). Podle vedení nizozemské metropole turisté otravují obyvatelům život v takové míře, že je nutné podobné pronájmy zakázat. Na stejný problém si přitom stěžují i Pražané, podle radních však vedení města nemá páky zavést patřičné regulace.

Upozornil na to server Echo24.cz.

Vlastníci bytů v jiných oblastech nizozemské metropole mohou poskytovat ubytování návštěvníkům jen 30 dnů ročně.

Z každých 15 bytů v Amsterdamu údajně jeden slouží ke krátkodobému pronajímání.

Iniciativa Amsterdam má na výběr požaduje snížení počtu návštěvníků, kteří se ve městě zdrží přes noc, na 12 milionů za rok, napsal server. V nizozemském hlavním městě se déle než jeden den zdrželo okolo 20 milionů turistů.

Regulovat krátkodobé ubytování typu Airbnb chce i Praha. Důvodem jsou rovněž opakované stížnosti obyvatel, záplava turistů z centra totiž vyhání místní.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tak chce zmírnit negativní dopady turistiky a vrátit Prahu zpět lidem v Praze.

Magistrát nedávno představil svůj záměr využít výpadek turismu kvůli koronavirovým opatřením k tomu, aby byla nastavena nová pravidla do budoucna.

Podle radní Hany Marvanové (Praha Sobě) ale k úplnému zákazu krátkodobého ubytování však hlavnímu městu chybí patřičná oprávnění.

„Praha v současné době nedisponuje takovými právními možnostmi, jaké má například Amsterdam, aby mohla krátkodobé ubytování na svém území regulovat nebo zcela zakázat,“ uvedla Marvanová pro deník Echo24.

Předložit chce proto změnu zákona, která by zmocnila obce vydávat nařízení regulující rozsah krátkodobého ubytování v bytových jednotkách. (pel)

Hřib chce regulovat Airbnb v Praze. Obyvatelům leze sdílené bydlení a záplava turistů krkem