Praha plánuje omezení ubytovací služby Airbnb.

Praha se chystá regulovat krátkodobé ubytování typu Airbnb. Vedení hlavního města totiž došla se službou trpělivost. Důvodem jsou mimo jiné opakované stížnosti obyvatel, záplava turistů z centra totiž vyhání místní. 

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) to uvedl v rozhovoru pro The Obersver, prestižní nedělník britských novin The Guardian.

„V minulosti jste mohli omezit počet turistů ve městě jednoduše schválením určitého počtu hotelů o určité kapacitě při procesu udílení stavebního povolení. Nyní Praha nemůže omezit ubytovací kapacity pro turisty. Čísla jsou opravdu kritická,“ řekl Hřib.

Majitelé nemovitostí by tak mohli v hlavním městě moci pronajmout jen pokoj v bytě či domě, kde sami bydlí.

Celé byty by bylo zakázáno pronajímat s výjimkou situace, kdy vlastníci svůj domov na přechodnou dobu opustí.

Hřib tak chce zmírnit negativní dopady turistiky a vrátit Prahu zpět lidem v Praze. Podle Hřiba růst Airbnb přeměnil město na „rozptýlený“ hotel a neschopnost omezit tuto službu „pojídá město zevnitř“.

Počet pronájmů nabízených prostřednictvím Airbnb se mezi roky 2016 a 2018 ztrojnásobil a 80 procent nabídky tvoří pronájem celých bytů.

Výsledkem je nárůst hluku, zhoršení života pro místní obyvatele a prudký růst cen realit a nájmů.

A Praha není jediná, kdo volá po omezení. Některá evropská města už zavedla vlastní regulaci Airbnb a dalších podobných služeb.

Amsterdam loni v lednu zpřísnil pravidla pro pronájem celých domů na méně než 30 dnů z nynějších 60 dnů.

Vláda na Mallorce v roce 2018 zakázala všechny krátkodobé pronájmy bytů typu Airbnb na ostrově poté, co si místní obyvatelé stěžovali na prudký růst nájemného.

Prahu, která má asi 1,3 milionu obyvatel, v roce 2018 navštívilo osm milionů turistů. Ještě v roce 2000 to bylo jen 2,6 milionu.

Počet turistů by měl dále růst, infrastruktura ani finance města však na to nejsou dostatečně vybavené, upozornil The Guardian.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. (pel)