Dokončení přechodu na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 posunula vláda až na konec října.

Přechod na nový standard vysílání DVB-T2 se posune o 4 měsíce na říjen, rozhodla Babišova vláda. Posun si vyžádá maximálně 50 milionů korun navíc. Původně Evropská komise stanovila termín do konce června, ale mimořádná opatření kvůli koronavirové pandemii si vyžádala posunutí. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se v březnu rozhodlo dočasně přerušit přechod na vysílací standard DVB-T2 a prodlouží stávající vysílání ve standardu DVB-T.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) tehdy uvedl, že je klíčové, aby byla udržena informovanost obyvatel.

Nové datum dokončení přechodu na DVB-T2 bylo stanoveno na 31. října 2020. Nařízení EU totiž umožňují v nezbytných případech zažádat o výjimku. A to se s koronavirovou pandemií také stalo.

Vláda proto v březnu pozastavila proces přechodu. Hrozilo totiž, že by lidé bez televizního vysílání mohli přijít o přísun informací.

Změna bude mít dopad na radiokomunikační účet, který spravuje Český telekomunikační úřad. Kvůli prodloužení souběžného vysílání ve standardu DVB-T a DVB-T2 se náklady zvednou maximálně o 50 milionů korun.

Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T v Česku začalo na konci listopadu 2019.

Jako důvod pro přechod na formát DVB-T2/HEVC se uvádí nutnost uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní operátory, a to v rámci celé Evropy. DVB-T2 využívá pro šíření televizního signálu menší rozsah spektra.

Přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou. (pel)

Přechod na DVB-T2 byl zatím vládou zrušen. Aby zůstali všichni občané informovaní

Ministerstvo průmyslu bude vybraným skupinám platit příjem digitálního vysílání v DVB-T2

Evropská komise řeší už 2 roky vládní podporu pro nové televizní DVB-T2 vysílání v Česku

Temné prognózy kolem přechodu na televizní vysílání standardu DVB-T2 se naplňují