Podle Světové zdravotnické organizace hrozí, že pandemie koronaviru bude trápit Afriku i několik let.

Afrika by se s nákazou koronaviru mohla potýkat i několik let, tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO). Africký kontinent přitom není na pandemii dostatečně připravený. Chybí zde nemocniční lůžka, zdravotnický materiál i testy.

Podle studie WHO hrozí, že v Africe během prvního roku onemocní covidem-19 až 44 milionů obyvatel. Informovaly o tom Seznam Zprávy.

Nákaze by během stejného období mohlo odhadem podlehnout až 190 000 lidí. Navíc by se pandemie na africkém kontinentu mohla protáhnout na několik let.

„Aby tato situace nenastala, musely by mnohé vlády v různých regionech zaujmout proaktivní přístup. Musíme testovat, sledovat, izolovat a léčit,“ řekla ředitelka WHO pro africký region Rebecca Moeti.

Africké země i komunity žijící na jejich území již zavedly opatření, aby zabránily šíření nákazy. Virus se tak podařilo částečně zpomalit.

Nakažených by však mohlo být mnohem více, než se oficiálně uvádí. Počet otestovaných lidí totiž stále představuje jen malý zlomek, protože je testů nedostatek.

Obavy vyvolává Tanzánie, která má oficiálně 480 potvrzených případů nákazy na svém území. Ostatní státy ji však podezírají ze zamlčování skutečných čísel, která mohou být mnohem vyšší. Prezident John Magufuli totiž odmítl zakázat bohoslužby a jiná velká shromáždění.

Kromě testů chybí v Africe i mýdlo a zdravotnický materiál. Alarmující je nedostatek nemocničních lůžek na jednotkách intenzivní péče, kdy jich připadá přibližně 9 na milion obyvatel.

Afrika zatím eviduje více než 54 000 případů nákazy koronavirem a přes 2000 úmrtí. Kolem 18 400 nakažených se uzdravilo. Nejhůře koronavirus zasáhl Jihoafrickou republiku, která hlásí přes 8000 nakažených. (kag)