Česko vyvíjí vakcínu proti nemoci covid-19. (Ilustrační foto)

Česká republika odstartovala výzkum na vývoj vakcíny proti nemoci covid-19. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Výzkum je nyní v první, laboratorní fázi. 

„Česko zahájilo cestu k přípravě vakcíny proti COVID-19. Podobnou pandemii moderní svět nepamatuje. Léčba dosud neexistuje, ochranu proto vidíme v očkování. Díky našim špičkovým vědcům a lékařům se ČR zařadí do pelotonu několika málo států světa, které se o vývoj vakcíny pokouší,“ napsal Vojtěch na Twitteru.

Očkování spolu vyvíjejí Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a IKEM.

„Vakcína má zajistit navození obranyschopnosti organismu proti COVID 19,“ řekl Vojtěch.

Výzkum je nyní podle něj v první fázi. Celkem budou etapy vývoje tři.

„Po každé z nich, bude velmi přísně hodnocena. Bezpečnost vakcíny je klíčová,“ dodal ministr.

V současnosti se má na světě vyvíjet kolem 80 typů vakcín proti covidu-19. Do vývoje vakcín se kromě USA, Velké Británie a Číny zapojilo i Německo, Kanada, Izrael či Turecko, napsaly dříve Novinky.cz. Může však trvat až rok, než bude očkovací látka k dispozici.

Miliardy dolarů na vývoj účinného očkování chce dát miliardář Bill Gates. Ten je  připraven dát peníze na výrobu několika vakcín ještě dřív, než budou schváleny, aby pak mohly být distribuovány po celém světě co nejrychleji to bude možné.

Doposud se na celém světě novým typem koronaviru nakazilo přes 3,3 miliony lidí. Na nemoc zatím zemřelo bezmála 240 tisíc pacientů. (pel)