Českou republiku postihlo nebývalé sucho. Podle vědců jde o nejhorší sucho za posledních 500 let.

Vláda připravuje krizový scénář kvůli nebývalému suchu, které sužuje ČR už od roku 2015. Podle odborníků je letošní rok dokonce horší než ty předešlé. Vědci z projektu InterSucho tvrdí, že toto období sucha je nejhorší za posledních 500 let. 

Na území Česka spadlo v prvním čtvrtletí méně srážek oproti normálu. Průměrná teplota je přitom o 1 stupeň Celsia vyšší, což způsobuje výpar vody z krajiny, další úbytek srážek a zhoršení sucha, napsal server E15.cz.

Ministr životního prostředí Richard Brabec již svolal na 12. května Národní koalici pro boj se suchem. Zde bude se zástupci krajů a obcí řešit například krizový plán na zásobování pitnou vodou.

Brabec rovněž jedná s ministerstvem financí o navýšení částky na boj se suchem na 6 miliard korun. To je o 3,5 miliardy více, než má ministerstvo životního prostředí v letošním roce k dispozici.

V loňském roce dal stát zelenou 4606 projektům, jejichž cílem bylo například posílení a obnova přirozených funkcí krajiny a péče o zdroje pitné vody.

Krajina se přesto se suchem nedokáže tak jednoduše vypořádat. Vinu na tom má zejména agrární sektor a jeho přístup k půdě.

To, že je starost o půdu důležitým faktorem v boji proti suchu, zdůraznil i bioklimatolog Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity. Podle něj mohou pomoci pozemkové úpravy a nové půdní a vodoochranné technologie v zemědělském sektoru. Ty by zajistily, že voda ze srážek zůstane v půdě a nesteče do řek a rybníků.

„Pokud se nezopakuje situace z minulého roku, kdy studený a deštivý květen situaci zachránil, mohou být dopady na zemědělskou produkci fatální. Už dnes na mnoha místech, především na jaře seté plodiny, bojují v důsledku sucha o život, případně ani nevzešly,“ upozornil Žalud.

S názorem bioklimatologa souhlasí i Jolana Polanová, spolumajitelka společnosti Agropoz. Tato firma se věnuje pozemkovým úpravám, které mají za cíl zadržet vodu.

„Sucho tu v různých obdobích bylo vždy. Nicméně jsme vodu dokázali v krajině udržet. Bohužel o problémech přes kyselé deště, pěstování nevhodných plodin až přes neodbornou orbu stále nikdo nechce slyšet,“ uvedla Polanová.

Sucho může ohrozit i zásoby pitné vody a negativně se podepsat na stavu lesů, které navíc v posledních letech decimuje kůrovec. Z dlouhodobého hlediska představují nebezpečí také povodně, které obvykle přicházejí po období sucha. (kag)