Malta drží na moři loď s 57 migranty, které nechce pustit do svých přístavů. (Ilustrační foto: archív)

V Libyi prý čekají stovky tisíc migrantů, varoval maltský premiér Abela. Jeho země nepustila loď s 57 migranty do přístavu. Malta tuto skupinu běženců nechává na soukromé lodi zakotvené mimo své výsostní vody, dokud se v rámci EU nedohodne, jak bude s těmito migranty naloženo.

Informoval o tom maltský premiér Robert Abela.

Malta uzavřela své přístavy před loďmi s běženci. Podobný přístup zvolila také Itálie.

Inkriminované skupině 57 migrantů pomohla z potápějícího se člunu rybářská loď. Následně byli migranti přeloženi na člun, který používají turistické výletní lodě s tím, že tam zůstanou, dokud se v rámci EU státy nedohodnou, kam budou tito uprchlíci převezeni, oznámil premiér Abela.

„Není to problém Malty, i když děláme víc, než se od nás očekává,“ podotkl Abela.

S tím, že tento problém musí sdílet i ostatní členové EU, nikoliv pouze Malta a Itálie.

„Uzavřeli jsme kvůli koronaviru své přístavy a letiště pasažérům výletních lodí a turistům a nemělo by smysl pouštět sem uprchlíky,“ prohlásil.

Zdůraznil také hrozbu, že v Libyi čekají „stovky tisíc“ uprchlíků na příležitost dostat se do Itálie a na Maltu.

Malta podle něho nehodlá ustoupit ze svého rozhodnutí zavřít přístavy. Na Maltu letos do začátku března dorazilo 1500 migrantů. Za celý loňský rok to bylo 3400 lidí.

Maltská vláda se nyní odvolává na to, že přijímací střediska v zemi jsou již plná. A poukazuje na to, že EU neplní sliby týkající se migrantů.

Když se v březnu začal šířit koronavirus, využila Malta soukromé lodě s tím, že budou zastavovat na moři čluny s uprchlíky dříve, než se dostanou k ostrovu.

Kvůli tomu čelí obvinění, že jeden člun ponechala na moři několik dní, než k němu dorazilo vládou najaté plavidlo. Do té doby se 12 lidí utopilo nebo zemřelo vyhladověním. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Koronavirus vyhání migranty: Utíkají zpátky domů. A platí i 5x více než za cestu do Evropy