Podle expertky lze zabránit další pandemii restrukturalizací globální ekonomiky a snížením spotřeby.

Pandemii onemocnění Covid-19 způsobila industrializace a konzumní způsob života. Tvrdí to vědecká novinářka Sonia Shahová ve svém článku pro magazín Foreign Affairs. Pandemii lze podle ní předejít restrukturalizací globální ekonomiky, změnou způsobu života a prosazením zelenější politiky.

Shahová upozorňuje na to, že industrializace zvýšila pravděpodobnost přenosu patogenu ze zvířete na člověka. Urbanizace a rozvoj dopravy zase umožnily rychlé rozšíření viru, a to nejen lokálně, ale i napříč kontinenty.

Další problém představuje nadměrná spotřeba. Shahová poukazuje na to, že lidé s vyšším příjmem, kteří žijí ve vyspělých zemích, spotřebují několikanásobně více přírodních zdrojů než lidé z méně rozvinutých zemí. Tito lidé také konzumují více živočišných produktů.

Jako příklad uvádí novinářka Čínu, kde s rostoucí prosperitou střední třídy vzrostla nejen konzumace vepřového masa, ale také poptávka po luxusních pokrmech z exotických zvířat.

V důsledku toho se zvýšil počet tzv. mokrých trhů, kde se neobvyklé druhy zvířat prodávají, často v žalostných hygienických podmínkách. Právě na těchto místech snadněji dochází k přenosu patogenu na člověka.

Novinářka dále píše, že nejlepší cestou není připravovat se na řešení následků, ale předejít přenosu viru na člověka a následnému plošnému rozšíření onemocnění.

Aby se zabránilo další pandemii, je podle Shahové nutné restrukturalizovat globální ekonomiku, změnit dosavadní způsob života a prosadit zelenější politiku.

Expertka argumentuje tím, že bez fosilních paliv, které pohání dopravní prostředky, by nedošlo k tak markantnímu rozšíření patogenu.

„Pandemie Covid-19 může představovat jedinečnou příležitost pro změnu životního stylu, která by mohla zachránit životy, živobytí, divoké druhy zvířat i náš sdílený ekosystém,“ uvádí Shahová na závěr. (kag)