Česko hodlá pomoci Řecku bránit hranice s Tureckem, které se snaží překonat tisíce migrantů.

Česko je připraveno pomoci Řecku bránit hranice před náporem tisíců migrantů, kteří se snaží proniknout do Evropy poté, co Turecko otevřelo brány. ČR hodlá pomoci finančně, ale v případě nutnosti pošle na řecko-tureckou hranici i české policisty. 

Uvedl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na svém Facebooku.

„Jsme připraveni Řekům pomoci. Nejde jen o Řecko, ale o ochranu vnější hranice Evropy. I pro nás je klíčové, aby Řecko zvládlo masy volně proudících nelegálních migrantů zastavit,“ napsal.

Na zítra je do Bruselu svolaná mimořádná rada ministrů vnitra EU. Kromě šířícího se koronaviru se bude řešit právě kritická situace na řecko-turecké hranici.

„Prostřednictvím hasičů nabízíme Řecku okamžitou humanitární pomoc i rychlou finanční podporu z programů Ministerstva vnitra. Pokud to bude potřeba, pošleme na Řecko-tureckou hranici i naše policisty, jako jsme to před několika lety udělali, když krizi na hranicích čelily balkánské země,“ pokračoval ministr.

Nesmí se podle něj opakovat situace z roku 2015, kdy byla Evropa zavalená především ekonomickými přistěhovalci.

Napětí na turecko-řecké hranici se minulý týden vyhrotilo poté, co Turecko přestalo migrantům bránit v odchodu do EU a navíc otevřelo hranice. (pel)

Do Evropy potáhnou miliony uprchlíků, děsí turecký prezident Erdogan

Turecko otevřelo uprchlíkům hranice do Evropy. Tisíce migrantů tam vozí taxíky a autobusy