Do Evropy se vydají miliony uprchlíků, hrozí znovu turecký prezident Erdogan.

Na cestu do Evropy se vydají miliony uprchlíků. Znovu tím děsí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten Evropě vyhrožoval už v minulosti, že Ankara vypustí miliony migrantů. A minulý týden naplnil své hrozby, když Turecko otevřelo běžencům hranice. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová to nepovažuje za řešení situace v oblasti. 

„Dveře jsou otevřené a teď ponesete váš díl břemena,“ řekl Erdogan v Ankaře.

Podle tureckého prezidenta nepomohla Unie v přesídlení uprchlíků do „bezpečného pásma“ na severu Sýrie.

Erdogan v minulosti opakovaně hrozil, že „otevře brány“ do Evropy. Hranice od soboty překročily tisíce přistěhovalců. A další se chtějí dostat do Řecka.

Naplnění hrozby otevření hranic pro uprchlíky znamená porušení migrační dohody, kterou EU s Tureckem uzavřela v roce 2016. Unie přitom Turecku poskytla finanční pomoc ve výši 3 miliard euro.

Z válečné oblasti utekl od prosince kvůli bojům k tureckým hranicím podle OSN na milion Syřanů.

Německo považuje situaci na hranicích Turecka a Řecka za velmi znepokojivou. Požaduje, aby dohoda EU s Tureckem nadále platila.

Podle kancléřky Angely Merkelové se situace v syrské provincii Idlib vyvinula dramaticky. Není podle ní ale přijatelné, aby Ankara činila kroky na úkor uprchlíků, kteří se na hranicích s Řeckem ocitají ve slepé uličce.

Otevření tureckých hranic pro uprchlíky ze Sýrie nevidí jako řešení ani předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Chce proto posílit dialog s Ankarou, aby bylo zajištěno dodržování migrační dohody. (pel)