Turecko otevřelo pro migranty hranice s Evropskou unií.

Turecko otevřelo hranice do Evropy uprchlíkům. Na řecko-bulharskou hranici migranty vozí stovky aut, taxíků a autobusů. Není přitom jasné, kdo vozidla najal a zaplatil. Řecká vláda bude své hranice stůj co stůj bránit, uvedl její mluvčí.

„Vláda udělá cokoli, aby hranice ubránila,“ uvedl mluvčí řecké vlády Stelios Petsas.

Řekové během posledních 24 hodin nedovolili překročit hranice 4 000 běžencům. Podle Atén nápor na hranicích nesouvisí s vlnou uprchlíků, kterou vyvolaly boje severozápadní syrské provincii Idlib.

Konflikt vyhnal z domovů od prosince skoro milion lidí. Část migrantů se nyní vydala v Turecku k řecké hranici.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovaně vyhrožoval, že „otevře brány“ do Evropy. Hranice podle něj překročilo už 18 tisíc lidí. Turecko již poskytlo útočiště 3,5 milionu syrských uprchlíků.

Podle řecké policie na hranici Řecka a Turecka dlouhé zhruba 200 kilometrů stoupá napětí, když se skupiny uprchlíků pokouší dostat do Evropy.

Do tureckého města Edirne u hranic s Řeckem a Bulharskem přijely v pátek stovky aut, taxíků, minibusů i autobusů plných běženců. Kdo tyto autobusy najal a zaplatil je záhadou. Podle španělských médií ale není pochyb, že měl zelenou od místních úřadů.

„Udělali jsme to zdarma, syrští uprchlíci už nás stáli dost, tak teď jim pomáháme, aby odešli jinam,“ řekl člověk, který zařizoval cesty běženců na hranici a který si nepřál uvést své jméno.

V Turecku se nyní nachází 3,7 milionu syrských uprchlíků. Většina z nich usiluje o návrat do vlasti.

Naplnění hrozby otevření hranic pro uprchlíky by znamenalo porušení migrační dohody, kterou EU s Tureckem uzavřela v roce 2016. Unie přitom Turecku poskytla finanční pomoc ve výši 3 miliard euro. (pel)