Bývalé byty OKD kupuje od společnosti Residomo švédská firma Heimstaden Bostad za desítky miliard korun. (Foto z protestu bývalých horníků a nájemníků proti Zdeňku Bakalovi v roce 2017)

Bývalé byty po OKD převezmou Švédové. Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní skoro 43 tisíc bytů, převážně po OKD, kupuje za desítky miliard korun švédská společnost Heimstaden Bostad. Ta patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro stávajících asi 90 tisíc nájemníků se údajně nic nemění a na uzavřené smlouvy by neměla mít změna vlastníka žádný vliv.

Residomo o tom informovala v tiskové zprávě.

„Jsme rádi, že nový vlastník Residoma, Heimstaden, přichází s dlouhodobou vizí rozvoje nájemního bydlení. Pro celý tým Residoma je důležité, že nový majitel kromě vysoké úrovně správy a péče o stávající byty má rovněž vizi dalšího rozvoje portfolia, a to i v podobě budoucích investic do výstavby nových nájemních bytů,“ uvedl generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj.

Za kolik Heimstaden koupil Residomo, zatím firmy neuvedly.

Posledním krokem transakce má být schválení antimonopolním úřadem, po kterém bude na Heimstaden formálně převeden obchodní podíl ve společnosti Residomo a transakce bude zapsána v obchodním rejstříku.

Podle Rafaje má švédská společnost v plánu i investice do výstavby nových nájemních bytů.

Residomo má v majetku někdejší hornické byty, které bývalá společnost RPG Byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Ta je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se přitom zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo.

Komise k OKD podá 14 trestních oznámení. Byty jsou prý stále majetkem státu

Miliardář Krúpa prohrál spor kvůli bytům OKD. Nájemníkům prý žádná škoda nevznikla

(pel)