Lidé v Česku se nejvíce bojí uprchlíků a teroristů, ukázal nejnovější průzkum CVVM.

Největší obavy u lidí v Česku vyvolává příliv uprchlíků, terorismus a mezinárodní organizovaný zločin. Za velkou bezpečnostní hrozbu to vidí více než polovina lidí v ČR. Jako menší zlo lidé vnímají cizí zpravodajské služby, krajně pravicové a levicové skupiny a cizince, kteří v Česku žijí.

Vyplynulo to z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Jako velkou bezpečnostní hrozbu vnímá terorismus 58 procent dotázaných. Ještě v roce 2015 přitom pokládalo terorismus za velké riziko 81 procent obyvatel.

Strach z mezinárodního organizovaného zločinu má 57 procent oslovených.

Uprchlíků se nejvíce bojí 54 procent lidí. Ještě v roce 2015 pokládalo uprchlíky za velké riziko 65 procent Čechů, když jejich podíl tehdy meziročně stoupl o 33 procentních bodů.

Na čtvrté pozici se umístila radikální náboženská hnutí, ze kterých má obavu 48 procent respondentů.

Jako značné riziko vnímá cizí zpravodajské služby 28 procent lidí.

Krajně pravicové a levicové skupiny považovalo za velkou hrozbu 27 procent a 26 procent Čechů a cizince žijící v tuzemsku 22 procent respondentů.

CVVM se také zajímalo o to, zda lidé považují za reálnou hrozbou pro Česko války, epidemie, surovinovou krizi, přírodní katastrofy nebo světovou ekonomickou krizi.

U většiny těchto možností se podíl odpovědí označujících je za velkou hrozbu dostal nad 30 procent, jen v případě války na 29 procent.

Největší obavy jsou spojovány s celosvětovou ekonomickou krizí, jako velkou hrozbu ji vnímalo 39 procent respondentů.

Průzkum CVVM se konal od 2. do 15. listopadu loňského roku. Na otázky odpovídalo 1015 lidí starších 15 let. (pel)