Nemocní v Česku musí od ledna 2020 používat elektronické neschopenky. Maláčová: "E-neschopenka nás má posunout do 21. století".

V Česku začaly od Nového roku fungovat elektronické neschopenky. Část lékařů však e-neschopenky bojkotuje. Od 1. ledna již bylo zaevidováno přes tři tisíce e-neschopenek. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Provoz je podle ministryně bez problémů.

„Nabíhá to poměrně rychle a bude se to každou hodinou měnit,“ uvedla Maláčová.

„Ta cesta byla trnitá, nicméně teď ji máme plně funkční. E-neschopenka nás má posunout do 21. století a ulehčit život,“ zdůraznila Maláčová.

Zavedení e-neschopenek se v Česku připravovalo téměř devět let.

Podle ministryně e-neschopenky ulehčí život lékařům, ušetří jim čas i papírování.

„E-neschopenka bude miláčkem lékařů,” prohlásila Maláčová.

Zavádění elektronických neschopenek provázely problémy. Zaměstnavatelé si například stěžovali na to, že před uvedením do ostrého provozu nedostali systém k otestování.

E-neschopenky bojkotují i někteří lékaři. Část doktorů ve Zlínském kraji se chystá i nadále vypisovat papírové formuláře. Chtějí tak protestovat proti zvýšeným nákladům, které prý kvůli e-neschopenkám mají a nikdo jim je nekompenzuje.

Používání elektronických neschopenek je povinné s tím, že papírové neschopenky mají sloužit jen jako rezerva v případě výpadku systému a definitivně skončí do dvou let.

„Nebudeme lékaře pokutovat za drobná pochybení, ale ministerstvo práce a sociálních věcí nemůže tolerovat vědomé porušování zákona. Pokud lékaři nebudou chtít vystavovat e-neschopenky, což jim nařizuje zákon, tak ministerstvo musí k těm sankcím přistoupit,” podotkla Maláčová.

Sankce za porušení zákona může v jednotlivých případech dosáhnout až výše 10 tisíc korun.

E-neschopenky měly fungovat už od loňského roku. První vláda premiéra Babiše chtěla projekt zrušit a nahradit ho od roku 2021. Po vstupu ČSSD do vlády se práce na systému obnovily.

Původně měla e-neschopenka platit od července 2019, kdy byla zrušena karenční doba a lidem se začaly znovu proplácet první tři dny nemoci. Termín se nakonec posunul na leden 2020.

Jak e-neschopenky fungují

Nemocní lidé už nebudou muset nosit do práce papírové neschopenky. E-neschopenky budou lékaři posílat správě sociálního zabezpečení přímo přes její portál, nebo přes svůj lékařský počítačový program.

K údajům o pracovní neschopnosti svého pracovníka se tak rychleji dostanou i zaměstnavatelé. Zaměstnavatelé už nebudou muset formuláře odesílat poštou sociální správě. (sfr)