Od 1. ledna 2020 stoupla spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin.

Od 1. ledna stoupla v ČR spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin. Zároveň se zvýšilo zdanění loterií a poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobil na 2000 Kč. Spotřební daň v případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu stoupla z 57 korun na 64,50 koruny.

Láhev alkoholu zdraží o 9,10 Kč.

Piva ani vína se však zvýšení sazeb spotřební daně netýká.

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, stoupla zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí činí růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret.

Tabákové firmy předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun.

Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zdůraznila, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy.

Daňový balíček schválený ke konci roku 2019 dále počítá také s vyšším zdaněním loterií z 23 procent až na 35 procent.

Zdanění ostatních druhů hazardu, třeba z automatů nebo tombol, zůstává na dosavadní úrovni.

Loterijní společnost Sazka už se kvůli zvýšení sazby daně obrátila se stížností k Evropské komisi.

Nově také podléhají 15procentní dani příjmy z hazardních her nad jeden milion Kč.

V případě zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru nemovitostí vláda argumentuje inflací i vyšší administrativní náročností agendy katastrálního úřadu.

Snížená sazba DPH na teplo pokles cen nepřinese

S příchodem Nového roku začala platit snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH) u dodávek tepla. Klesla z 15 na deset procent.

Výrazný pokles cen změna podle firem nepřinese. Může však pomoci tlumit tlaky na růst cen tepla, který hrozí hlavně kvůli zdražení emisních povolenek.

V roce 2017 zaplatily teplárny za povolenky na emise skleníkových plynů 1,5 miliardy Kč, v roce 2019 to podle odhadu bude 8,7 miliardy korun a v roce 2020 až 13 miliard korun.

Průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 gigajoulů tepla. Průměrná roční platba domácností se tak pohybuje kolem 15 tisíc korun. (sfr)